Home Nieuws Peter R. de Vries (1956-2021) overleden aan gevolgen aanslag

Peter R. de Vries (1956-2021) overleden aan gevolgen aanslag

0

Peter R. de Vries is donderdag 15 juli in het bijzijn van familie, partner en dierbaren in het ziekenhuis overleden. De misdaadverslaggever werd negen dagen eerder met meerdere kogels neergeschoten op de Lange Leidsedwarsstraat, toen hij na een uitzending van RTL Boulevard naar zijn auto in een nabijgelegen parkeergarage liep.

Kort na het overlijden van de journalist kwamen zijn dierbaren met een gemeenschappelijke verklaring, ‘Peter heeft geknokt tot het einde, maar heeft de strijd niet kunnen winnen. Hij is omringd door de mensen die hem liefhebben overleden. Peter heeft geleefd naar zijn overtuiging: ’On bended knee is no way to be free. We zijn onnoemelijk trots op hem en tegelijkertijd ontroostbaar.’  De nabestaanden en vrienden willen zijn overlijden rust verwerken en hopen dat die wens wordt gerespecteerd.

Overal in Nederland wordt met verdriet, verslagenheid en afschuw gereageerd op de dood van Peter R. de Vries. Burgemeester Femke Halsema reageerde namens zichzelf, het stadsbestuur van de gemeente Amsterdam, het Openbaar Ministerie en de politie. ‘Hij was moedig, vrij van geest en vastberaden. Hij hielp mensen in hun strijd voor rechtvaardigheid en hield de rechtstaat scherp met zijn kritische houding ten aanzien van autoriteiten en opsporingsinstanties. Daarvoor zijn we hem zeer dankbaar. We wensen zijn familie en vrienden veel sterkte toe.’

Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus is geschokt door het overlijden van De Vries. ‘Zeer getroffen door het overlijden van Peter R. de Vries. Een moedig man is dood, vermoord.  Als journalist was hij een waakhond van onze rechtsstaat. Zijn hele leven spoorde hij onrecht op. Daarmee leverde hij een enorme bijdrage aan onze democratische rechtsstaat. Hij maakte deel uit van het fundament daarvan. De moord op Peter R. de Vries is dan ook niets dan een directe aanslag op onze democratische samenleving. Mijn gedachten zijn bij zijn familie, collega’s en vele vrienden.’

Peter R. de Vries  werkte jarenlang mee aan RTL Boulevard en andere talkshows waar hij meestal als deskundige aanschoof. De uitzending van RTL Boulevard op RTL 4 is vanavond geheel gewijd aan hem, zijn leven en zijn werk. Om 20.00 uur volgt een extra uitzending, met rond 20.30 een in memoriam en aansluitend de talkshow Humberto, die ook in zijn geheel over Peter R. de Vries gaat. De zender zendt vanavond geen reclame uit.

Peter R. de Vries was ruim veertig jaar misdaadverslaggever. Hij begon bij De Telegraaf, waar hij op de redactie in Den Haag als algemeen verslaggever werkte en kreeg daar interesse voor misdaadjournalistiek. De Vries werd overgeplaatst naar Amsterdam waar hij zich in specialiseerde in misdaadverslaggeving voor dezelfde krant de Heineken-ontvoering volgde.

Later werd De Vries hoofdredacteur van weekblad Actueel. Begin jaren ’90 werd De Vries zelfstandig misdaadverslaggever en werkte hij voor meerdere kranten, tijdschriften en tv-programma’s. Zeventien jaar lang maakte hij Peter R. de Vries, misdaadverslaggever voor zowel SBS6 als RTL4. Hierdoor werd hij de bekendste misdaadjournalist van Nederland.

Voor de aanslag, later moord op Peter R. de Vries werden twee verdachten op de A4 bij Leidschendam aangehouden na te zijn klemgereden. Een derde verdachte werd in Oost opgepakt. Hij bleek niets met de zaak te maken te hebben en is vrijgelaten. Volgens ingewijden in het criminele circuit zijn er aanwijzingen die erop op kunnen duiden dat de verdachten in opdracht van Ridouan T. handelden. T. staat terecht voor meerdere geweldsmisdrijven, moorden en pogingen daartoe. Advocaat Derk Wiersum werd twee jaar geleden doodgeschoten. Hij stond Nabil B. bij, die getuigde tegen T. De broer van B. werd in 2017 al doodgeschoten in Noord.

Peter R. de Vries was de vertrouwenspersoon van B. Meerdere mensen die tegen T. zouden getuigen of over hem publiceerden zijn bedreigd of vermoord, zoals voormalige crimineel en later vlogger Martin Kok.

Peter R. de Vries zou afgelopen maandag in een speciale uitzending van Tijd voor Max praten over de zaak van Tanja Groen, die in 1993 verdween na een feest bij haar studentenvereniging in Maastricht. De Vries had Stichting De Gouden Tip opgericht om een miljoen in te zamelen voor de doorslaggevende tip over Groen. Dit bedrag werd ruimschoots gehaald. Voor De Vries kwam hiermee een droom uit die hij niet meer mocht meemaken. Peter R. de Vries werd 64 jaar.