Home IJopener Renovatie Piet Heintunnel

Renovatie Piet Heintunnel

0
Bij de in- en uitgang van de tunnel wordt het plafond voorzien van hittewerende beplating. Tijdens het aanbrengen worden mantelbuizen meegenomen voor de installaties die hierna aangebracht worden.

De Piet Heintunnel is bijna 25 jaar oud en ondergaat momenteel een grootschalige renovatie. De technische installaties zijn sterk verouderd en worden vervangen. Ook worden de vluchtwegen, waterafvoer, brandmeldinstallaties, opritten en camerasystemen aangepakt. Daarnaast krijgt de tunnel als eerste van de Amsterdamse wegtunnels een nieuwe bediening en besturing, die straks wordt aangesloten op een nieuwe verkeerscentrale. De werkzaamheden duren tot 30 september 2022.

Muriel Sinselmeijer | Foto’s Tom Feenstra

Online fotoalbum

De renovatiewerkzaamheden vinden natuurlijk vooral plaats in de tunnel zelf en zijn van buitenaf nauwelijks zichtbaar. Daarom heeft de gemeente Amsterdam een online fotoalbum gemaakt. Hier worden regelmatig nieuwe bouwfoto’s geplaatst van de tunnel, de werkzaamheden en de mensen die daar keihard aan werken. Het is leuk om er regelmatig rond te kijken om de werkzaamheden te volgen. In deze IJopener een kijkje in dit fotoalbum.

Na sluiting van de tunnel zijn eerst alle installaties verwijderd. De oude kabels worden uit de smalle dienstgang verwijderd. Alle materialen worden afgevoerd naar een recyclingbedrijf.
In het middentunnelkanaal (de ruimte tussen de twee rijbuizen in de tunnel) bevindt zich de vluchtgang met daarboven de dienstgang. De dienstgang is te zien bij de stijgschacht naar het dienstgebouw Oost.
Ook de voegovergangen worden voorzien van hittewerende beplating. Het tillen van deze panelen gebeurt met behulp van een machine met een vacuümsysteem (zuignap).
Hier wordt een nieuwe hulppostkast geplaatst. Een hulpostkast is onder andere voorzien van een noodtelefoon, brandslanghaspel en een wateraansluiting voor de brandweer. Ook de pictogrammen boven de hulppostkasten zijn vervangen.
Hier is iemand bezig met het lassen van bevestigingspunten op de bestaande damwand ten behoeve van de voorzetwanden die worden geplaatst.
De betonnen voorzetwanden worden geplaatst met een shovel voorzien van een vacuüm unit (zuignap). Na het plaatsen wordt achter de wanden beton gestort.
Links zijn de betonnen voorzetwanden te zien. Aan de rechterzijde wordt de steiger opgebouwd voor het vervangen van het stempelraam. Dat is de verstevigende constructie boven de tunnelingang aan de oostzijde.
De nieuwe tunnelventilatoren zijn gemonteerd. Voor de attentiewaarde zijn deze tijdelijk voorzien van rood-witte linten. In het midden zijn de nieuwe led-verlichtingsarmaturen te zien.
Reisalternatieven

Tijdens de afsluiting van de Piet Heintunnel wordt het verkeer vanaf de A10 omgeleid via de afslagen S112 (Gooiseweg) en S116 (Nieuwe Leeuwarderweg/IJtunnel). Daardoor kan de reistijd vooral in de spits flink oplopen. Ook op andere plekken in de stad kan het drukker worden door verkeer dat een andere weg zoekt. Daarom is het advies een andere reismogelijkheid dan de auto te kiezen. Zo blijft tram 26 tijdens de renovatiewerkzaamheden gewoon rijden, op een aantal weekenden na. Een andere mogelijkheid is een deelscooter van Felix of Check pakken. Als je fietst, spaar je via de Toogethr Cycles-app punten voor cadeaus in een webshop of voor een goed doel bij jou in de buurt. En voor een tientje probeer je een week lang een e-bike of e-bakfiets uit. Via de Amaze-app plan, boek en betaal je je reis. Kortom, genoeg
mogelijkheden.

Inloopspreekuur

Op de 2e en 4e woensdag van de maand houdt de gemeente van 10.00 tot 12.00 uur een online inloopspreekuur over de Piet Heintunnel. Iedereen kan zonder afspraak online terecht met vragen, opmerkingen en ideeën die gaan over de renovatie van de Piet Heintunnel. Bijvoorbeeld over de reisalternatieven en daaraan gekoppelde acties en aanbiedingen en omleidingsroutes. Maar ook over alle andere zaken die te maken hebben met de Piet Heintunnel. Het inloopspreekuur Piet Heintunnel is eind 2021 gestart in de wijk. In verband met de situatie rond het coronavirus is het spreekuur nu online. Afhankelijk van het aantal bezoekers wordt besloten tot wanneer het inloopspreekuur doorloopt. Het eerstvolgende spreekuur is op woensdag 23 februari.

Uw mening telt

De gemeente Amsterdam doet er alles aan om de hinder tijdens de renovatie van de Piet Heintunnel zoveel mogelijk te beperken. Daar kunnen ze de meningen en ideeën van bewoners goed bij gebruiken. Meld u daarom aan voor de tevredenheidsmonitor. Na aanmelding krijgt u tijdens de werkzaamheden een aantal keer een online vragenformulier. Het invullen kost per keer hooguit een paar minuten.

Meer informatie

De links naar het online inloopspreekuur, het online fotoalbum, de tevredenheidsmonitor en verdere informatie over de renovatie van de Piet Heintunnel zijn te vinden op www.amsterdam.nl/pietheintunnel. Een compleet overzicht van de reisalternatieven is te vinden op www.amsterdambereikbaar.
nl/pietheintunnel. Heeft u vragen of opmerkingen, dan kunt u terecht bij de gemeente Amsterdam via 14 020 of 020 624 1111 of  [email protected].

De oude tunnelventilatoren die zijn verwijderd, staan opgesteld aan de westzijde van de zuidelijke tunnelbuis. Dit maakt onderdeel uit van de voorzieningen voor veilig vluchten voor reizigers van de IJtram, die tijdens de renovatiewerkzaamheden gewoon blijft rijden.