Schurft is in opmars. Studenten zijn een makkelijke prooi voor dit kleine beestje. Uit navraag blijkt dat veel bewoners van studentenwoningen op het Science Park ermee te maken hebben. Apotheken in de omgeving signaleren een grote vraag naar zalfjes om het kleine beestje en de nare jeuk die ermee gepaard gaat te bestrijden.
Deze huidziekte is nooit weggeweest en komt voor in alle lagen van de bevolking, maar studenten zijn wel een makkelijke prooi. Je hebt een grote kans om schurft te krijgen als je langer dan een kwartier huidcontact hebt met iemand die besmet is met het beestje. De GGD ziet de infectie van de schurftmijt – ook scabiës genoemd – dan ook als soa die het meest voorkomt bij studenten. Schurft is vervelend, maar ongevaarlijk.
Schurft wordt veroorzaakt door een parasiet, de schurftmijt. Dat is een minuscuul spinachtig beestje dat in de huid gangetjes van ongeveer 1 cm graaft. Daar legt de mijt haar eitjes, die na drie dagen uitkomen. De nieuwe mijten kruipen uit het gangetje en leggen na twee weken ergens anders in de huid weer nieuwe eitjes. Dat veroorzaakt een ontzettende jeuk. De zalfjes die worden gebruikt om er vanaf te komen zijn niet aan te slepen.
Check www.rivm.nl/scabies