In De Wetbuurt in de Watergraafsmeer kregen onlangs zes straten een gezicht. Grafisch ontwerper Paul Fennis hing er de panelen op waarop een portret en een korte uitleg over de wetenschapper naar wie de straat is vernoemd. Het plan is om de overige vier straten in dit gebied, onderdeel van Amsteldorp, ook een paneel te geven.
Paul Fennis zelf bevestigde het paneel onder het straatnaambordje van de Celciusstraat. Ook de portretten van Torricelli, Van Guerike, Fizeau en Fahrenheit gaf hij een plaatsje bij de betreffende straatnaambordjes in de Wetbuurt. Het project van Fennis bestaat inmiddels ruim negen jaar en hij heeft al meer dan 425 panelen opgehangen.
Fennis krijgt naar zijn zeggen vaak leuke reacties van buurtbewoners. De teksten op de panelen geven de straten een gezicht. Over de uitvoering van de panelen zijn de meningen verdeeld. Die worden nogal ouderwets gevonden. Maar voorlopig kan Fennis nog jaren door met zijn project. Er zijn nog veel straten die een uitleg van de straatnaam verdienen.
De straatnamen in de Wetbuurt hebben een verleden. De buurt werd vernoemd naar Christiaan de Wet, die actief was in de Boerenoorlog in Transvaal, Zuid-Afrika. Ook de andere straten hadden de naam van personen uit Transvaal. Toen op 1 januari 1921 de gemeente Amsterdam de Watergraafsmeer annexeerde ontstond er een probleem. Amsterdam had in de nabijgelegen Transvaalbuurt al gelijknamige straten.
De Wetstraat werd Fahrenheitstraat, Steijnstraat werd Celsiusstraat, Bothastraat werd Reaumurstraat, Wolmaranstraat werd Von Guerickelaan en dr. Leydsstraat werd Torricellistraat
Het probleem werd opgelost door de namen in de ‘Watergraafsmeerse Transvaalbuurt’ te wijzigen. De wijk werd daarmee een wetenschapsbuurtje. Even is de buurt Fahrenheitbuurt genoemd, een naam die tot in de jaren 80 naast De Wetbuurt gebruikt werd, maar vervolgens verdween.
In Middenmeer-Noord hebben al vijftien straten een straatnaampaneel. Ook op het plein in de Transvaaalbuurt waarvan de naam onlangs is omgedoopt tot Albert Wittenbergplein staat een paneel waarop wordt uitgelegd waarom het plein de naam van deze verzetsstrijder heeft gekregen.
Check www.geefstrateneengezicht.nl