Eén telefoontje op 12 juni van afdeling Vergunningen van stadsdeel Oost aan Claudia Kool, projectleider/campingbeheerder van de buurtcamping in het Flevopark. De app van het Voorbereidingsteam Buurtcamping ontploft van verontwaardiging. Het telefoontje behelst de volgende boodschap: ‘Het organiseren van de buurtcamping op 21-23 juli in het Flevopark kan helaas niet doorgaan. Het valt binnen zes weken na het No Art festival dat op 24 juni gepland staat. Jullie moeten het maar twee weken uitstellen of naar het Oosterpark uitwijken.’

Henny Reubsaet | Foto’s Claudia Kool

Iedereen die een beetje ervaring heeft met het voorbereiden van een evenement weet dat het wel veel langer duurt dan een maand om alles te organiseren. Dus om nu zo kort voor uitvoering te horen dat het moet worden verplaatst? De eerste vergadering van het voorbereidingsteam was op 24 mei en voor die datum had Claudia alle vergunningen al rond. Op de plaatsing van de Dixies na. Moeten ze op verharding worden neergezet of op rijplaten?. Onmisbare partners Moving Arts Projects, Vrienden van het Flevopark en Jeugdland hebben het weekend al lang van tevoren ingepland, de posters, flyers en ander promotiemateriaal lagen klaar om naar de drukker te gaan.

De verontwaardiging over de plotselinge afgelasting gaat vooral om de reden die het stadsdeel geeft. Waarom heeft het No Art festival met 15.000 bezoekers wel een vergunning gekregen voor het Flevopark? Het park wordt dagenlang afgezet omdat alleen betalende bezoekers binnen mogen. Ze gaan voornamelijk ‘s nachts feesten en zien misschien niet eens in wat voor een mooi stadspark ze zich bevinden. Omwonenden zijn bang voor geluidsoverlast en schade aan het milieu. Maar de protesten van de Vrienden van het Flevopark hebben niets uitgehaald.

De Buurtcamping daarentegen heeft maar driehonderd bezoekers en dat zorgt ervoor dat er geen geluidsoverlast ontstaat. Het is bij uitstek een plaats waar buurtbewoners elkaar ontmoeten (iets waar het No Art festival mee adverteert). Het is voor iedereen betaalbaar en het park blijft voor iedereen toegankelijk.

Claudia laat het er gelukkig niet bij zitten en ook de gebiedsmakelaars en andere mensen binnen het stadsdeel gaan hard aan het lobbyen. Na een gesprek met stadsdeelvoorzitter Carolien de Heer op woensdagochtend 21 juni volgt het verlossende bericht: Groen licht voor Buurtcamping Flevopark! Claudia heeft zelfs de toezegging gekregen dat de gemeente gaat helpen met een BBQ/kampvuurplek.

Weer ontploft de app. Leve de democratie, er is toch nog gerechtigheid in de wereld. Happy camping!