Home IJopener Vakantie in coronatijd

Vakantie in coronatijd

0

Ook deze zomer is de vraag: kunnen we naar het buitenland of blijven we binnenslands? In de media viel te lezen dat je er snel bij moet zijn voor een vakantie in eigen land en een buitenlandse vakantie lijkt onzeker en mogelijk kostbaar. Over plannen van lezers en vakantiemogelijkheden in de buurt.

Mariska Meijer | Foto’s Rachel Tjong-Rijnders en Marloes Bootsman

Java-eiland bewoners Rachel Tjong-Rijnders en haar man Peter hebben sinds zeven jaar een vakantiehuisje op een volkstuinenpark in Amsterdam-Zuidoost. Voor hen een reden om ’s zomers niet meer naar het buitenland te vertrekken. Rachel: ‘We verhuizen alles mee, zelfs de kat. Het is zo’n fijne plek, voor mij voelt het als het buitenland ondanks dat het maar twintig minuten van huis is. Het is hier zó groen en we worden omringd door populieren die heerlijk in de wind ruisen. We ontsnappen aan de drukte van de stad, vooral in de zomer kan het bij ons voor de deur in de Bogortuin erg druk worden.’

Vorig jaar zijn Rachel en Peter direct aan het begin van het seizoen in hun huisje getrokken. ‘We hadden hier geen last van corona, je bent hier erg op jezelf. Wel krijgen we veel bezoek, want ook vrienden en familie hebben ontdekt hoe fijn onze plek is. Ook dit jaar zijn we van plan, als het weer het toestaat, de hele zomer door te brengen in ons huisje. We gaan alleen naar huis als het heel hard regent.’ De kavels op het park van Rachel zijn intussen zó populair geworden dat er een wachtlijst is, iets dat in eerdere jaren niet voorkwam.

Vakantie op het water Behalve vakantiewoningen in eigen land, zijn ook boten erg in trek. Marloes Bootsman – what’s in a name – en Jasper van Mens, bewoners van een woonschip op Sporenburg, hebben vorig jaar zomer een bijzondere aankoop gedaan: een kanariegele zeilboot. Jasper: ‘Marloes en ik zijn altijd fervente zeilers geweest. We hebben op veel plekken in de wereld gevaren en zelf heb ik ook wedstrijden gezeild. Vorig jaar begon het weer te kriebelen, en samen met een vriend heb ik toen voor een klein prijsje een heel kleine kajuitzeilboot op de kop getikt. Kanariegeel en vaal van kleur, sommige mensen keken er met afgrijzen naar, maar zelf hebben we er een zomer lang heel veel plezier aan beleefd.’

Het gezin is vorige zomer drie weken met de zeilboot op vakantie geweest in eigen land. ‘We zijn het IJsselmeer overgestoken naar Friesland, en vanuit daar uiteindelijk naar Terschelling gevaren. Waar we achter kwamen, was dat dat voor ons echt een volwaardige zomervakantie was. Uiteindelijk hebben we de boot met een flinke winst weer verkocht, en besloten om volgend jaar dit weer te doen: in de winter een bootje aanschaffen, hiermee op vakantie in eigen land en het in de zomer weer verkopen.’ Aankomende zomer heeft het gezin een ander avontuur in petto: huizenruil met een gezin uit Frankrijk.

Er op uit in de buurt
Voor lezers die deze zomer dicht bij huis blijven en geen boot of vakantiehuisje in de buurt hebben, zijn er ook volop mogelijkheden in de buurt. Heb je bijvoorbeeld al eens gedacht aan kamperen op Camping Zeeburg? Chantal Duijnmayer van Camping Zeeburg vertelt: ‘We zien behalve een enorme toename in campinggasten uit eigen land, ook veel Amsterdammers die bij ons komen kamperen. Mensen die hun kleine appartement even willen ontvluchten, of mensen die hun tent bijvoorbeeld bij ons komen uitproberen.’ Behalve voor kamperen kun je op de camping ook terecht voor het huren van een kajak of een stand-up paddleboard. Daarnaast is het grote terras van de camping, volgens eigen zeggen, ook geopend voor ‘burgers en buitenlui’.

Lezers met kinderen kunnen deze zomer ook prima terecht bij Jeugdland op de Valentijnkade. Medewerker Sanne Grift: ‘Wij hebben een groot en open terrein met in de basis weinig corona-restricties en plek voor iedereen. Reserveren voor de speeltuin is niet nodig en toegang is gratis. Op woensdagmiddag en op zaterdag en zondag hebben we gratis inloopworkshops. Zo hebben we twee keer per maand bijenworkshops met een echte imker, waar je bijvoorbeeld honing kunt leren maken. Ook kun je komen timmeren in ons timmerdorp.’ Wil je weten wat er te doen is in Jeugdland, neem dan een kijkje op de website of de social media van Jeugdland.