De Diemerscheg, met als startpunt het Flevopark, slingert als een ecologische snelweg door het hart van Oost. De scheg fungeert als de groene longen van het stadsdeel en bestaat uit parken, oevers en verbindingsroutes die door zowel mens als dier graag gebruikt worden.
Stijn Nollen | Illustratie Josien Vogelaar
Een wandeling door deze scheg kan verrassende ontmoetingen opleveren, van een plots opduikende ree tot onverwacht oog in oog staan met een vos of boommarter. Het wandelen door gebieden rondom het Nieuwe Diep of in het Diemerpark biedt steeds nieuwe en boeiende ervaringen, waarbij elke stap de moeite waard is.
Wie wat avontuurlijker is ingesteld, volgt de route door het Diemerpark richting Muiden. Dit is echt veruit mijn favoriete gebied in Amsterdam en kan ik iedereen ten zeerste aanraden. Zo heb ik mijn vriendin hier mee naartoe genomen op onze eerste date en haar weten te verleiden door alle verschillende eendjes op de plas aan te wijzen. Naast die bijzondere eendjes vliegt er inmiddels een andere vogelsoort over de Diemerscheg. Eentje waarvan, als je een Amsterdamse vogelaar vraagt of hij dit ooit had verwacht, deze steevast ‘nee’ zal zeggen.
Nadat het gebied in de afgelopen jaren ontdekt is door de otter én de bever, kunnen we sinds vorig jaar ook de grootste vogel van Nederland bijschrijven op dit lijstje. Twee zeearenden hebben zich namelijk gevestigd in de Diemerscheg en een gigantisch nest gebouwd. Deze vogel draagt de bijnaam ‘De Vliegende Deur’. Over deze bijnaam heb ik soms mijn twijfels, aangezien een zeearend een kleine halve meter bij de afmetingen van een standaarddeur kan optellen. Dat zeearenden zich hier vestigen en een nest bouwen, is eigenlijk niet zo verrassend. Ze geven de voorkeur aan nestplaatsen dichtbij water en in de nabijheid van veel vis, een ideale omgeving die de Diemerscheg biedt. De aanwezigheid van deze majestueuze vogels voegt een nieuw en opwindend hoofdstuk toe aan de rijke biodiversiteit van de Diemerscheg, die zich blijft ontwikkelen tot een groen paradijs voor mens en dier.