Home Overzicht Volgend jaar verandert er veel in Amsterdam, ook in Oost

Volgend jaar verandert er veel in Amsterdam, ook in Oost

0

Volgend jaar verandert er veel voor Amsterdammers. Ook voor inwoners van Oost. 

De Ov-tarieven stijgen met ruim 2 procent en alleen 75-plussers met een beperking hebben straks nog recht op een AOV-pas (aanvullend openbaar vervoer).

Huishoudens met lage inkomens krijgen hulp van een energiecoach om door de gestegen kosten van gas en elektriciteit energiearmoede tegen te gaan.

Vanaf 2022 is de gemeente verantwoordelijk voor de integratie van statushouders. Ze krijgen volgend jaar meer begeleiding, kunnen naar het mbo en een inburgeringscursus volgen.

Voor elektrische rijders komen, verdeeld over tien wijken, 126 flexibele laadpalen. Bij drukte gaat het bijladen langzaam, op rustige momenten sneller. Het is een proef van de gemeente, de HVA en energiebedrijven. Ze onderzoeken mogelijkheden die voorkomen dat het stroomnet overbelast raakt.

De stad kapt bijna vijfhonderd zieke bomen, waarvan een deel in Oost. Voor elke gekapte boom wordt een terug geplant.

De in 2016 opgeheven belasting op buitenreclame komt terug. Voor grote uithangborden, vlaggen etc. zijn de kosten hoger. De tarieven zijn lager in rustige straten.

Amsterdam kiest in maart een nieuwe gemeente- en stadsdeelcommissie. Afgelopen vier jaar werd de stad bestuurd door een coalitieakkoord van GroenLinks, D66, PvdA en SP.

Abonnees van Het Parool ontvangen die volgend jaar niet meer ’s middags, maar ‘s ochtends. De krant ligt dan ook al in de winkel. De digitale versie wordt eveneens een ochtendblad.