Oost kent heel veel verborgen plekjes. Je loopt er zo voorbij en vraagt je niet af ‘Wat is dit?’
De verwelkte bloemen van de Dapperbuurt
De naamloze gevelversieringen in de Pieter Nieuwlandstraat en Reinwardtstraat werden in 1982 geplaatst en worden in de volksmond ‘de bloem’ of ‘de tulp’ genoemd. De fleurige afbeeldingen moesten verandering brengen in het door schotels gedomineerde straatbeeld. De ‘bloemsteel’ op de Reinwardtstraat staat recht, die in de Pieter Nieuwlandstraat is geknakt en gaat mee in de vorm van het dak. Achteraf blijkt die knak een voorbode.
Vroeger scheen op de Pieter Nieuwlandstraat en Reinwardtstraat de draadglas- en neonkunst van Jan van Goethem (1930) in het avondlicht. Hij maakt schilderijen, gouaches en glazen sculpturen en ontwierp glasapplicaties voor het ministerie van Buitenlandse Zaken en een glazen wandconstructie aan de Universiteit van Utrecht. Van Goethem werkt met hoekige, geometrische vormen die twee kanten op gaan. Voor hem werken lijnen en vormen door in het onderbewuste en zijn ontwerp en constructie het uitgangspunt. Hij legt grenzen en maakt verbinding daartussen. Zijn specialiteit is beeldende vormgeving in de architectuur.
Op de website Buitenkunst Amsterdam prijst de gemeente de werken aan met: ‘De gevelplastieken passen goed bij de nieuwbouw, zo goed dat je enigszins moet zoeken. ‘s Nachts zal dat beduidend minder moeite opleveren.’
Helaas gaat beide al jaren niet meer op. Bewoners vinden de kunst lelijk afsteken tegen het gebouw en ‘s avonds blijven de lichten uit. Op de Reinwardstraat was de VVE van het betreffende gebouw van plan de bloem weg te halen en had daarover een akkoord met Van Goethem, maar de kosten van verwijderen bleken te hoog. Van de ooit schitterende bloemen blijft de verlichting al jaren uit, alsof ze verwelkt zijn.
Ken je ook een onbekend plekje in Oost? Laat het weten