Home Indische Buurt Woonblok Senang, het sluitstuk van de Indische Buurt

Woonblok Senang, het sluitstuk van de Indische Buurt

0

Woningcorporatie De Alliantie heeft de afgelopen 20 jaar gewerkt aan de vernieuwing van de Indische Buurt. Een deel van de bewoners die hier woonden, verbleven tijdelijk in een wisselwoning en hebben nu een nieuw thuis gevonden in woonblok Senang bij de Madurastraat.

Veel andere bewoners kozen voor een ander project in de buurt. Dat kon doordat er veel sociale huurwoningen kwamen in de nieuwbouwprojecten, zoals bij Smaragd en het Soendablok. Best bijzonder, want vaak worden getransformeerde buurten zo ingericht dat ze onbetaalbaar worden voor de oorspronkelijke bewoners

In totaal zijn in Senang 118 huurwoningen gerealiseerd, waarvan 83 sociale huurwoningen en 35 middensegment huurwoningen. In de plint zitten drie bedrijfsruimten, hierdoor hebben de stoepen en pleinen rondom het project meer leven hebben gekregen.

Wanneer je voor het gebouw staat, valt het direct op dat het plan veel herhaling kent. Net als het gebouw dat hier voorheen stond. In totaal zijn er drie entrees, allen voorzien van ‘zwevende’ postkasten in een stalen kader. Elke ingang kent een eigen metselwerkverband boven de postkasten.

De bewoners van het nieuwe woonblok Senang verwarmen hun huizen niet met gas, maar via een collectieve warmtepomp. In de zomer wordt koud water opgepompt uit een ondergrondse bron en na gebruik voor koeling terug geïnfiltreerd in de warme bron. In de winter wordt juist warm water naar boven gepompt om het gebouw te verwarmen en koud water in de grond opgeslagen voor de zomermaanden. Een warmtewisselaar onttrekt de energie uit het grondwater die gebruikt wordt voor het koelen of verwarmen.

Foto’s Allard van der Hoek