Tegenover het Amstelstation wordt druk gebouwd. Het project ontving de ‘Middenhuur Award’. Daarmee willen de initaitiefnemers van de prijs middenhuurinitiatieven meer in de schijnwerpers zetten. Van de woningen in dit nieuwbouwproject is 80 procent bestemd voor middenhuur en 20 procent voor de vrije sector. Een deel van het middensegment huurwoningen is geschikt voor grotere gezinnen met een woninggrootte boven de 100 vierkante meter en dat is uitzonderlijk in Amsterdam.
Het nieuwbouwproject AMST ontving de Middenhuur Award 2022 ‘vanwege het getoonde lef in het proces, de reproduceerbaarheid, de sociale cohesie die het ontwerp aanjaagt en boven alles voor het vernieuwen en verbeteren van de woonkwaliteit voor middeninkomens. AMST is een duurzame, mixed-use ontwikkeling en maakt betaalbaar wonen mogelijk voor middeninkomens’.
Volgens Bart Meijer, CEO van ontwikkelaar MRP is middenhuur is dé smeerolie om de vastgelopen woningmarkt op gang te brengen. Het segment voegt veel toe aan de vastgelopen woningmarkt. Zo voorziet het een grote groep Nederlanders die nu tussen wal en schip vallen in het bemachtigen van een betaalbare woning. Kopen is vaak voor de middeninkomens onbereikbaar en voor sociale huur komt men niet in aanmerking. Daarnaast zorgt middenhuur bovendien voor doorstroming vanuit sociale huur en bijvoorbeeld bij senioren die een eengezinswoning achterlaten. Met sociale huur en koop mixt het segment bovendien goed en dat zorgt voor nog meer gemixte wijken.
AMST ligt op een prachtige plek centraal tegenover het Amstelstation, vlakbij Amsterdam Airport Schiphol en verschillende uitvalswegen. Het wordt een dynamische plek om te wonen, werken, elkaar te ontmoeten en te ontspannen. De stedelijke plint omvat een JUMBO supermarkt, horeca, een foodmarkt, een broedplaats en voorzieningen voor ondernemers. Het project wordt medio 2023 gerealiseerd, is ontworpen door VenhoevenCS architecture+urbanism, ontwikkeld door MRP en wordt gerealiseerd door Heddes Bouw & Ontwikkeling.