Home Kunst Zestien Afrikaanse fotografen laten diversiteit van continent zien

Zestien Afrikaanse fotografen laten diversiteit van continent zien

0

De krachtige foto-expositie Door de lens van toont werk van 16 talentvolle fotografen van het continent Afrika. Zij laten de diversiteit van het continent zien. En stippen thema’s aan als wederopbouw, oorlog, klimaatverandering en gender. In hun werk spelen zij regelmatig met de bevooroordeelde blik van de kijker. De expo is een samenwerking van het Tropenmuseum met de World Press Photo Foundation.

De fotografen uit Door de lens van zijn jonge talenten opgenomen in de African Photojournalism Database (APJD). Dat is een plek voor opkomende en professionele fotojournalisten uit het continent Afrika. Daardoor kunnen zij beter(e) connecties maken met de internationale media. En begrijpen de internationale media beter wat er volgens de fotografen werkelijk van belang is op hun continent. Met Door de lens van krijgen de fotografen een groter bereik en podium.

De moed van vrouwen
Zoals de fotoserie en doorlopende project Women of Libya van Nada Harib. Daarin brengt de fotografe verhalen samen over de moed van vrouwen, van de schoonheid van hun tradities tot de sociale uitdagingen waarmee zij te maken krijgen. Harib legt daarbij de relatie van vrouwen met hun omgeving vast, van de kust tot het diepe zuiden van Libië. Zij hoopt te kunnen laten zien hoe zij met plezier en kracht in het leven staan. De gekozen verhalen zijn met zorg geselecteerd uit haar reizen door het Nafusa-gebergte in het westen en Ubari in het zuiden.

Casablanca, not the movie
Fotograaf Yassine Alaoui Ismaili, alias Yoriyas, is geboren en getogen in Casablanca en kent elke hoek van de stad. Zijn insiders blik Casablanca, Not the Movie is een ode aan de stad. De titel van zijn fotoproject is een directe verwijzing naar de film ‘Casablanca’. Die speelt zich weliswaar af in deze Marokkaanse stad, maar de filmcrew heeft er voor de opnamen nooit één voet aan wal gezet. Decors in Hollywood zijn een surrogaat, die een vertekend en geromantiseerd beeld geven.

Het resultaat van Yoriyas’ fotoserie is een rijk en dynamisch beeld; van voetballende jongeren tot het gebed tijdens Eid al-Fitr, net na de ramadan. De bewoners van Casablanca staan centraal, vaak als portret in het voorbijgaan, soms als spoor van aanwezigheid. Yoriyas ziet de havenstad als een stad van contrasten, chaotisch en kalm tegelijkertijd.

Door de lens van is tot en met 8 januari te zien in het → Tropenmuseum