Home Overzicht Zwembaden tekort vooral in Oost

Zwembaden tekort vooral in Oost

0

De Amsterdamse zwembaden zijn maximaal bezet en met de groei van de stad blijft het tekort aan overdekt zwemwater in Amsterdam oplopen. De behoefte aan meer zwemwater is het meest urgent in Oost. In een brief aan de gemeenteraad laat het College weten dat er op korte termijn behoefte is aan een overdekt 25-meterbad bij het Flevoparkbad. Niet lang daarna is er opnieuw een extra 25-meterbad nodig. Dan op het Strandeiland van IJburg.

Om bij het Flevoparkbad een overdekt zwembad te bouwen is al veel studie gedaan. Daaruit blijkt dat er op het terrein van het Flevoparkbad voldoende ruimte en mogelijkheden zijn. Uit interviews met zwemverenigingen blijkt dat er geen draagvlak is om de buitenbassins en ligweide op te offeren voor een binnenbad. De voorkeur gaat uit de plek van de bestaande bebouwing aan de voorzijde bij de ingang van het huidige Flevoparkbad.

Overdekt zwembad bij Flevopark

De resultaten van een online-enquête onder gebruikers van het zwembad en bewoners laten zien dat de ligging van het zwembad in de groene en ruim opgezette natuurlijke omgeving van het Flevopark als zeer waardevol wordt ervaren. Het bestaande buiten zwemwater en de groene ruimte mogen bij het realiseren van een overdekt zwembad niet verloren gaan. Verder vinden de gebruikers dat het peuterbad niet mag verdwijnen.

Oorspronkelijk is er gedacht aan een bassin van 25 bij 21 meter. Een grotere variant komt voort uit een voorstel van zwemvereniging Het Y om in samenwerking met de gemeente het zwembad te exploiteren en te programmeren, zodat Het Y in de toekomst weer op nationaal niveau in Oost waterpolowedstrijden kan spelen.

Op Strandeiland is al voorzien in een zwembad in de Havenkom. Dat zou er in 2026 kunnen zijn. De start van de realisatie is meer afhankelijk van het tempo van de ontwikkeling van de woningbouw. In het eerste half jaar van dit jaar wordt de planning van de realisatie van het zwembad verder uitgewerkt.

Het bestemmingsplan Zeeburgereiland voorziet in een klein particulier zwembad op de bedrijvenstrook. Particuliere aanbieders krijgen de mogelijkheid om zonder aanvullende gemeentelijke middelen een klein zwembad te realiseren voor het geven van zwemlessen. Dat zou dan onderdeel moeten zijn van een gebouw  waar ook een bedrijfsfunctie of bouwmarkt is voorzien. De start van de bouw laat nog wel een paar jaar op zich wachten, op zijn vroegst in 2025.