Home IJopener 1935: liftboy in Tuschinski

1935: liftboy in Tuschinski

0
Fons Doorson als liftboy in Tuschinski op 26 maart 1935. En Fons Doorson tijdens de viering van het 85-jarig bestaan van het Flevopark.

In 2016 maakte fotograaf Edwin Butter opnames van het 85-jarig jubileum van het Flevopark in opdracht van de Vereniging Vrienden van het Flevopark. Hij ontmoette daar onder meer Fons Doorson, een man met een heel bijzonder levensverhaal. Edwin maakte daar een mooie blog over: ‘ontmoetingen met bijzondere mensen’.

Edwin Butter | foto’s Edwin Butter en familiearchief A.N. Doorson

‘In september 2016 heb ik een fotografisch verslag gemaakt van de tweedaagse viering van het 85- jarig bestaan van het Flevopark. Daarbij raakte ik in gesprek met een man met de naam Fons Doorson. Het bleek dat hij als tienjarig jongetje met de mondharmonicavereniging waar hij lid van was, nog deel had uitgemaakt van de feestelijke opening van het park. Fons was dus inmiddels 95 en nog bijzonder helder van geest. Tussen het fotograferen door heb ik die twee dagen, waarin hij steeds aanwezig was, veel met hem gesproken.

Zijn vader kwam uit Suriname en zijn moeder uit Amsterdam. Dit maakte Fons ‘een Amsterdammer met een kleurtje’, zoals hij zelf zei. Als veertienjarige piccolo bij het Carlton Hotel is hij door Tuschinski gevraagd om als liftboy in zijn theater te komen werken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wisten de Duitsers niet wat zij met hem aan moesten. Door zijn huidskleur konden zij hem niet in één van hun hokjes plaatsen. Zijn vrienden werden allemaal tewerkgesteld, waardoor hij zich in die periode behoorlijk eenzaam heeft gevoeld.

Op het moment van het jubileum van het Flevopark woonde Fons in het Flevohuis. Hij baalde ervan dat er geen eigen keuken meer in dit tehuis gevestigd was. Het Surinaamse eten van de toko lustte hij niet. Hij gaf de voorkeur aan de Hollandse pot. Tot voor kort was hij nog lid geweest van de zangvereniging die gedurende het jubileum optrad.

Afgelopen september heb ik een privérondleiding gekregen van een lid van mijn fotografieclub door het Joods Museum. Samen met haar zat ik naar oude opnames te kijken over bioscoopmagnaat Abraham Tuschinski die, behalve het prachtige art deco theater in de Reguliersbreestraat, een waar uitgaansimperium had opgebouwd in en vanuit Rotterdam. In de film trad ook een liftboy op, waarna ik haar vertelde dat ik enkele jaren geleden een man had ontmoet die dit ook ooit was geweest. Thuis heb ik wat zoekwerk gedaan via Google en daarbij bleek het dus dezelfde persoon, Fons Doorson, te betreffen! Hij heeft als liftboy zelfs nog een rolletje in een film met de titel ‘Komedie om geld’ uit 1936 gespeeld.

Vervolgens heb ik contact gehad met Maria, een dochter van Fons. Zij vond het fijn om te horen dat haar vader indruk op mij had gemaakt, omdat ik hou van dit soort mensen en hun verhalen. Zij was erg blij met de foto’s die ik van hem had gemaakt tijdens het jubileum van het Flevopark. Fons bleek inmiddels te zijn overleden. Hij is 99 jaar en 9 maanden oud geworden.’

Voor de blog butterfoto.weebly.com/blog/ontmoetingen-met-bijzondere-mensen

Film ‘Komedie om geld’ (1936) www.youtube.com/watch?v=1L54JCzbVzQ