Home Eten&Drinken Koken uit de Krat | Kokkels

Koken uit de Krat | Kokkels

0
Recept | Kokkels met spaghetti en Portugese salade

Nederland staat op de vierde plaats in Europa als het om de consumptie van mosselen gaat. Oesters eten we ook, zij het vooral in december. Veel minder bekend zijn we met kokkels, zeg maar de Nederlandse vongole.

Doodzonde, want kokkels leven dichtbij: in de Waddenzee, en in de Oosterschelde. Daar vind je trouwens ook Seafarm, het bedrijf van Adri en zoon Dave Bout, telgen uit een vissersfamilie. Ze zijn leider op het gebied van duurzaam kweken van vis en schaal- en schelpdieren, omdat zij heilig geloven dat dat de toekomst is voor verantwoorde vis. 

De kokkels van Seafarm worden (handmatig!) geoogst en dan minstens 20 uur ‘verwaterd’ in zilt Oosterscheldewater. Hierdoor spugen de schelpen het meeste van hun zand uit, en kunnen ze bovendien bewaard worden zonder in kwaliteit achteruit te gaan. Zorgen maken Adri en Dave zich wel. De warme zomers van de afgelopen jaren zijn een drama voor de kokkelstand.
Het goede seizoen voor kokkels is, van september tot mei.  

Inger Boxsem en het team van de Krat 

Het recept van de week | Het recept wordt je aangeboden door de Krat