Bijna een jaar zit Bistrot Les Zazous op het KNSM-eiland aan het Piraeusplein. Met twee compagnons Dylan en Roel startte Robert Braam vorig jaar november met een volledig Franse kaart met typisch Franse gerechten en wijnen. Tjdens een wijnproeverij in de voorbereiding smaakte de wijn met de naam Les Zazous zo goed, dat de naam voor de bistrot snel was gevonden. 

Arie Martijn Schenk

Bijna elke dag van de week is Robert aanwezig in Les Zazous. ‘Ik woon op Java-eiland en kwam vaak eten bij de vorige eigenaar. Toen deze ruimte vrij kwam, sprongen we erin’, vertelt Robert. ‘Ik voelde goed aan wat voor behoefte er bij de bewoners was op het Java- en KNSM-eiland, zo hebben we de kaart samengesteld met mooie gerechten en smaakvolle wijnen.’

Deze middag zitten twee buurtbewoners te lunchen en bestellen een Salade Niçoise en een ‘poisson du jour’. ‘We delen de salade en de zeebaars die vandaag de vis van de dag is’, vertelt Sonja. ‘Ik heb hier met een vriend afgesproken uit Oost en dit is heerlijk plekje met een mooi uitzicht aan het water.’

Eerder bestierde Robert een restaurant met twee Franse koks David en Vincent in de Negen-straatjes. ‘Toen ik hier begon op het KNSM-eiland, belde ik meteen mijn twee chefs en vroeg of ze hier kwamen koken’, zegt de bevlogen eigenaar. ‘De twee mannen volgden me naar deze mooie plek en koken nu prachtige gerechten. In 2012, toen Vincent nog in de brasserie van het Conservatorium Hotel werkte, is zijn steak tartaar door Het Parool uitgeroepen tot de beste van Amsterdam’, vertelt Robert trots.

De afgelopen zomer zat er regelmatig helemaal vol op het terras voor het restaurant en aan het water. ‘Regelmatig zaten hier buren een wijntje te drinken in de avondzon. We hebben namelijk vijfendertig wijnen die per glas te bestellen zijn. Prachtige rode, witte wijn, bubbels en rosés’, vertelt de vriendelijke Franse medewerker in de bediening. ‘We merkten dat er veel gezelligheid was op ons terras op het zuiden.’

De gasten zitten inmiddels na te genieten van hun ‘poisson du jour’. Robert legt uit dat er elke dag een vis, salade, en soep van de dag is. ‘Zo biedt de kaart altijd wat nieuws naast bijvoorbeeld onze klassiekers als steak tartare, een huisgemaakte terrine van kwartels of bavette grillée’, vertelt de eigenaar. ‘We hebben tevens oesters uit Bretagne en heerlijke escargots. Daarnaast koken we met de seizoenen mee, dus het gerecht van de dag is deze weken in herfstsferen.’

Sonja en haar goede vriend Maarten bestellen nog een nagerecht. Een kaasplankje en een citroen merengue taartje. ‘Je waant je echt in Frankrijk met deze smaakvolle gerechten’, laat Maarten nog weten. ‘We komen hier zeker terug om in de vakantiesfeer te blijven.’

Bistrot Les Zazous, Piraeusplein 59 – KNSM-eiland
Open van woensdag tot en met maandag.
Lunch: Keuken open van 12.00 tot 15.00 uur
Diner: Keuken open van 17.30 tot 21.00 uur