Home Exposities in Oost Bradwolff Projects | nu te zien

Bradwolff Projects | nu te zien

0

Tot 19 december | ‘So you should play on a swing’ is een delicate samenwerking van kunstenaar Sol Enae Lee met muzikaal collectief Fire is Scary. Naast een visuele presentatie in de ruimte van Bradwolff Projects, zijn er op verschillende data live performances.

Expositie
So you should play on a swing
Te zien tot en met  19 december

De praktijk van Sol Enae Lee draait om vertalen en gaat verder dan semiotiek alleen. Ze grijpt vertalingen aan in de meest brede zin en beschouwt ze als een medium op zich, in plaats van als een middel om over talen heen te communiceren. Enae Lee schreef teksten over zaken waar we als mens geen woorden voor hebben, zoals de grens tussen droom en werkelijkheid, binnen en buitenwereld, realiteit en fantasie, dag en nacht.

Enae Lee analyseert tekstuele werken en gebruikt woorden om partituren te produceren in de vorm van diagrammen, korte poëtische teksten en tekeningen. Deze partituren vormen zowel de basis van een continu proces van vertaling tussen verschillende media, als de manier om teksten op verschillende wijzen vorm te geven. Daarvoor verkent ze de performatieve aspecten van bewegingen, licht en geluid. Voor ‘So you should play on a swing’ vertaalde Enea Lee haar poëzie van het Koreaans naar het Engels en terug. Door de vertaalprocessen transformeren de woorden in haar teksten steeds opnieuw en verschuiven betekenissen waardoor ze de elasticiteit van taal zichtbaar maakt. Deze manier van omgaan met taal vormde, naast de teksten zelf, het startpunt voor het collectief Fire is Scary.

Fire is Scary bestaat naast Sol Enae Lee uit componist Gordon H. Williams en muzikanten Agustin Faundez Rojas en Ariel Sin Yu Lee. Williams bestudeert in zijn werk de menselijke omstandigheden met een focus op affect, perceptie en relatie. Ariel Sin Yu Lee, zangeres en fluitist maakt in haar spel met resonantie een eigenzinnige muzikale ervaring. Ze zingt in vele talen en gebruikt dit in haar werk. Agustin Faundez Rojas is een drummer/percussionist, docent, muziektherapeut en richt zich op groepsdynamiek als bron van co-creatie.

Eigenaarschap en processen van afleren zijn een voorwaarde in het samenwerken tussen de verschillende leden van het collectief. De muziek wordt tijdens de live performances gespeeld in een stuk van twintig minuten. De beeldtaal van de muzieknotatie is een zeer belangrijk onderdeel om de krachtige impact van vertalingen te laten zien, zowel in vorm als in betekenis. Zo ontstaat er plek voor een continu gesprek over interpretatie tussen de muzikanten, kunstenaar en componist, en ook tussen de ruimte van Bradwolff Projects en de bezoeker luisterend naar de uitvoering. Zowel de samenwerking van Fire is Scary als So you should play on a swing gaat over vertalingen, grenzen, het oversteken van culturen en leren leven in een beschadigde wereld.

De tentoonstelling gaat vergezeld van een dialoog tekst tussen twee kunstenaars: Sol Enae Lee en Tiong Ang.


Bradwolff Projects → Oetewalerstraat 73

Bradwolff Projects is  een experimenteel platform voor hedendaagse kunst. Samen met kunstenaars en gastcuratoren en in nauwe samenwerking met kunstinstellingen en onderzoeksinstituten worden hedendaagse kunstprojecten ontwikkeld en uitgevoerd. De nadruk ligt op het bieden van verdieping door middel van een platform waarbij de uitwisseling van informatie, ruimte voor onderzoek en experiment centraal staan.