Home Duurzaam Coöperatie wil elektrisch autodelen in Watergraafsmeer mogelijk maken

Coöperatie wil elektrisch autodelen in Watergraafsmeer mogelijk maken

0

MeerEnergie en MeerDelen zijn initiatieven van bewoners in de Watergraafsmeer om de toekomst duurzamer te maken. MeerEnergie maakt zich sterk voor een warmtenet dat restwarmte wil halen van een datacentrum. De binnenkort op te richten coöperatie MeerDelen zet in op elektrisch rijden. Bij kinderboerderij De Werf liet initiatiefnemer Jesse van de Hoven zien wat de mogelijkheden zijn van elektrisch rijden, op de (bak)fiets en in de auto.

Tijdens het feestje kon je kennismaken met elektrisch rijden en was er de mogelijkheid een proefrit te maken in een van de beschikbare auto’s, een Hyundai Ionic, een Renault Zoë en een Nissan. Daarnaast kon je lekker in een elektrisch camper klimmen. Daar waren er twee van. Bij een van de twee kreeg je een mooi verslag van een reis naar de Noordkaap. Ook dat kan dus al met een elektrische camper.

Nog in opstartfase
Op dit moment zijn Jesse van den Hoven en zijn mensen bezig met geld- en ledenwerving. ‘Voor onze opstart richten wij ons op hulp van de gemeente. Projectondersteuning en onze eerste vijftien parkeerplaatsen komen van het eHub project. Voor de ledenwerving en de oprichting van onze coöperatie hebben wij subsidie aangevraagd bij gemeente Amsterdam, maar dat proces loopt niet zo snel.

Veel vragen over kosten en beschikbaarheid
Belangstelling was er. De gemeente had een brief gestuurd naar bewoners in verschillende buurten in de Watergraafsmeer. Samen met het mooie weer en de aandacht in oost-online zorgde dat voor veel belangstelling. Vragen waren er genoeg over dit nieuwe initiatief. Met name over de kosten en de beschikbaarheid van auto’s was men geïnteresseerd.

Abonnement voor auto en (bak)fiets
Met een abonnement van 100 euro in de maand rijd je in nieuwe gezinsauto’s van MeerDelen. Dat is inclusief contributie en met paar keer het gebruik van een elektrische fiets wordt het dan 120 euro. ‘Dat is veel goedkoper dan een nieuwe eigen auto’, benadrukt Jesse van den Hoven. ‘Een stilstaande eigen auto kost al snel 250 euro per maand doordat verzekeringen doorlopen, onderhoud nodig is en de verkoopwaarde van jouw auto elke maand vermindert.’

Betalen per kilometer
Zodra je gaat rijden betaal je per kilometer. ‘Elektrisch rijden is goedkoper dan rijden met benzine, dus ook voor grotere afstanden is dit geschikt. Wij nemen verzekeringen, onderhoud en andere kosten voor rijden mee in onze kilometerprijs en komen daarmee op hetzelfde bedrag als benzine. Voor onze Renault Zoe gaan we uit van 19 cent per kilometer, voor onze gezinsauto, dat is waarschijnlijk de Hyundai Ionic, 20 cent.

Fietsabonnement
Ook een elektrische fiets of bakfiets zal deel uitmaken van het aanbod van MeerDelen. Jesse: ‘Wil jij regelmatig een eBike gebruiken zonder bijkomende kosten dan gaat zo’n abonnement ongeveer 30 euro per maand kosten. Inclusief contributie is het dan 50 euro. De combinatie van beide abonnementen kan waarschijnlijk goedkoper. Ik denk dan aan 140 euro per maand.

Check www.meerdelen.com