Het voormalig Buurtcentrum Oosterpark in de Derde Oosterparkstraat 159 heet nu het Oosterparkhuis. Op 10 februari werd het geheel vernieuwde en verduurzaamde gebouw feestelijk heropend. De ingang was rijkelijk versierd met ballonnen, banieren en vlaggetjes en zowel in als vóór het gebouw was het gezellig en druk.

Annette Douwes | Foto’s Wim Kerkhove (gevel) en Frits Wegenwijs (qigong)

Tegen 17.00 uur trok een swingende Surinaamse band van drummers en blazers door de Derde Oosterparkstraat. Binnen waren er toespraken, optredens van een capoeira dansgroep, een Balkankoor en een vrouwelijke DJ: Nagla Elsayed. Bezoekers konden zich verder tegoed doen aan de royale voorraad drankjes, verrukkelijke zelfgemaakte hapjes en soep. Het publiek was uitermate divers. Precies zoals past bij deze buurt!

Gevel

In het opvallend grote Oosterparkhuis zijn een ontvangstruimte beneden, een grote zaal met open podium op de eerste verdieping en een sportzaal op de tweede verdieping belangrijke plekken. Meest in het oog springt de prachtige bamboe wenteltrap.

Zonnepanelen op het dak voorzien het hele gebouw van stroom en bij de verbouwing zijn zoveel mogelijk duurzame materialen gebruikt.

De witte buitengevel is onveranderd. Daarop prijkt sinds 1991 een eigenaardig kunstwerk: een architectuurfragment met daaronder een Dansende Beer, vervaardigd door Merina Beekman (1961-2009). Haar uitgangspunt: ‘De bezoeker van het theater werd vroeger bij de ingang vermaakt door een vreemd uitgedost persoon. Hier, bij de ingang van het buurtcentrum wordt de bezoeker begroet door een dansende beer. De islamitische architectuurfragmenten vormen een contrast met de strakke vierkante ramen van het gebouw.’

Deze Dansende Beer staat nog op de nominatie om te worden opgeknapt.

Qigong

Het Oosterparkhuis wil een open, vriendelijke, buurtgerichte instelling zijn voor alle buurtbewoners. Er wordt dan ook een enorme variëteit aan activiteiten aangeboden. Voor jongeren (kickboxen, fashion&design, meideninloop), voor senioren, voor Marokkaanse vrouwengroepen, fitness, qigong, het Balkankoor repeteert er, er is computerhulp en nog veel meer.

De Kraanvogel, een van de dieroefeningen uit de Qigong

Een van de activiteiten die hier al jarenlang met veel succes  plaatsvinden zijn de lessen Qigong, gegeven door Mijanou Latul. Qigong (Chi Kung) is een duizenden jaren oude bewegingsleer afkomstig uit Azië , vooral uit China en Thailand. Qi betekent energie. Gong betekent bekwamen, beoefening van.

De onderliggende filosofie is dat je je lichaam vooral traint vanuit de eigen, zachte energiestroom, van binnenuit en niet puur vanuit spierkracht. Spierkracht raakt snel op, maar ‘Qi’ blijft zacht en stromend en heeft meteen effect op het gehele lichaam en op de geest. Het maakt daarbij niet uit of je beginner of vergevorderd bent: de ‘Qi’ doet zijn werk en beloont elke beoefenaar.

Vandaar dat deze vorm van bewegen als zeer weldadig wordt ervaren. Je hoeft er geen spierkracht voor te hebben om resultaat te boeken, terwijl je door de beoefening juist ook sterker wordt! Je werkt vanuit bewuste, rustige aandacht voor wát je doet en hóe je daarin beweegt. Daarmee ontspan je zowel je lichaam als je geest. En daarmee verzacht  je ook blokkades in het lichaam. Denk bv aan rugpijn, waarbij de balans langzaamaan weer wat kan herstellen. Er wordt gebruik gemaakt van lichaamshoudingen, helende klanken en meditatie.

Qigong is zeer goed voor de algehele gezondheid, zowel geestelijk als lichamelijk. Voor ouderen worden de lessen gesubsidieerd door de Stichting Meer Bewegen Voor Ouderen (MBVO). Mijanou Latul – zij beoefent deze bewegingsvorm al ruim 40 jaar en geeft al meer dan 30 jaar les – wijst ook op het belang van Qigong voor jongeren, onder andere om hen te helpen met het hanteren van stress en emoties.

Lees meer over de ludieke opening in het artikel van Henny Reubsaet: Opening van het Oosterparkhuis trekt veel belangstelling