De Middelhoffstraat 8 is een rustig straatje in het Amsteldorp. Het is niet meteen een plek waar je een wijnwinkel die gespecialiseerd is in Portugese wijnen verwacht. Ik bezorg er tegenwoordig twee keer per week de post, maar op die momenten rond de middag is de winkel nog niet open. Toen ik verleden week de eigenaar zag heb ik toch eens kennis gemaakt en een afspraak gemaakt voor dit interview.

Fokko Kuik interviewt bekende en minder bekende, oude en nieuwe ondernemers in Oost. Anja van Mil maakt de foto’s

Eigenaar Berry Evers (60 jaar, geboren in Bemmel) woont al sinds 1988 in Amsterdam. Op mijn vraag hoe hij in de wijnwereld is beland kreeg ik een uitgebreid antwoord. Toen hij een jaar of 16 was, leek het hem wel leuk om later bij de Keuringsdienst van Waren te gaan werken dus hij ging naar het mbo om levensmiddelentechnologie te studeren. Daarna vond hij het nog wat te vroeg om al te gaan werken dus hij ging eerst twee jaar reizen. Na een HBO-studie bedrijfskunde in Eindhoven trok hij uiteindelijk naar Amsterdam om communicatiewetenschap aan de UvA te studeren. ‘Ik had een oom in Amsterdam en had altijd al het plan om naar Amsterdam te vertrekken’, vertelt Berry.

Nog tijdens zijn studie kwam hij via een vriend in de wereld van de popmuziek terecht. In de jaren 90 werkte hij voor verschillende platenmaatschappijen om de promotie te doen voor diverse internationale bands en artiesten. Het waren drukke jaren in een tijd waarin internet en mails nog in de kinderschoenen stonden, dus er werd veel gefaxt en veel gereisd.

Op mijn vraag hoe hij vanuit die wereld toch in de wijn belandde zegt Berry dat hij dat nog precies weet. ‘Bij de tournees van buitenlandse bands hoorden vaak etentjes in restaurants. Steeds vaker werd dan aan mij gevraagd welke wijn we erbij te drinken zouden nemen. Ik besefte dat ik dat eten en die wijn langzamerhand interessanter begon te vinden dan het zoveelste concert in Paradiso. Bovendien werd ik vader in die tijd en liep ik tegen de veertig, dus dan wordt het minder handig om het ruige leven in de popmuziek vol te houden’.

Van zijn vriendin kreeg hij een wijncursus cadeau en later volgde hij een echte vinologen-opleiding. Ondertussen werkte hij al op de wijnafdeling van de Makro en later onder andere bij een importeur van Portugese wijnen. Ruim tien jaar geleden woonde Berry aan de Fahrenheitsingel, vlakbij zijn huidige winkel. Dat was toen nog een mini-supermarkt van de volgens Berry ‘legendarische’ bakker Kees van Oostveen, waar hij regelmatig kwam. Op een dag hing er een briefje op de deur dat Kees onverwacht was overleden tijdens zijn vakantie. Dat was wel schrikken, maar aangezien Berry al met een plan rond liep om zelf een wijnwinkel te beginnen zag hij het wel ook als een kans. Het had nog heel wat bureaucratische voeten in de aarde, maar uiteindelijk lukte het Berry in 2014 om de winkel over te nemen om er zijn wijnhandel in te vestigen.

Ongeveer een derde van zijn omzet komt van klanten uit de buurt, de rest komt van verder of via online-verkoop. Ook de horeca ziet Berry als een groeimarkt. In Coronatijd verkocht hij ook maaltijden aan buurtgenoten, maar dat doet hij nu nog maar beperkt. ‘Ik heb nog wel ravioli van een voormalige studievriend die bij Toscanini werkt en een high-end pastabedrijf heeft en verder wat kleine snacks voor bij de wijn, zoals droge worst en kaas.’

Dat Berry zich gespecialiseerd heeft in Portugese wijnen is vooral toeval. Ooit belandde hij met vrienden in een klein dorpje in de Dourovallei en raakte hij onder de indruk van het lekkere eten, de heerlijke wijn en de vriendelijke mensen daar. Naast de Portugese wijnen, waarvan hij voor een paar soorten het exclusiviteitsrecht heeft in Nederland, verkoopt hij ook steeds meer Duitse wijnen. En verder uit principe (stookolieslurpende schepen) alleen Europese wijnen. ‘Hoofdzakelijk van echt kleine wijnboeren!‘

Hij houdt zelf ook erg van port, maar dat is toch een wat moeilijker markt. ‘Naar natuurwijnen en biologische groeit de vraag nog steeds’. Het leukst van zijn vak vindt Berry het om zijn klanten adviezen voor goede wijn-spijscombinaties te geven: eten dat beter gaat smaken door de wijn en andersom.

Verschillende van zijn geïmporteerde wijnen zijn opgenomen in de Grote Hamersma. ‘Dat is toch wel een autoriteit als het gaat om goede wijnen en Nederland.’

Berry verzorgt ook graag wijncursussen en proeverijen en daar is ook best veel vraag, naar begrijp ik. Hij komt er helaas maar één keer per jaar aan toe om naar Portugal te gaan. ‘Dat zou ik wel veel vaker willen,’ zegt Berry. En ooit in Portugal gaan wonen ziet hij ook wel voor zich. Aan het eind van mijn bezoek komt er een vaste klant binnen, met een leuk hondje. Al gauw krijgen we het over het verleden en de toekomst van het Amsteldorp. De plannen van Ymere en de gemeente om het gebied te verdichten stuit op veel weerstand. Voorlopig mag ik hier gewoon blijven huren vertelt Berry, dus hij maakt zich er zelf niet zo druk om.

Die ongewisse toekomst is misschien een reden te meer om zelf eens langs te komen in dit unieke dorpje binnen Amsterdam. Zelfs op een grauwe novemberdag kun je er toch even een glimpje meekrijgen van het zonnige Portugal. Kijk eerst wel even naar de openingstijden op de website, want die zijn beperkt.