Sinds de opening in februari gloeit het vuur bij restaurant FYR onverminderd door. Elian Muller en zijn rechterhand Casper geven elke week een nieuw gezicht aan hun menu, steeds opnieuw geïnspireerd door het ritme van de seizoenen. Terwijl de Czaar Peterstraat transformeert tot een nieuwe straat, vindt FYR zijn eigen weg – met licht, lucht en lokale smaken als kompas.

‘Vrijdag en zaterdag is er lunch’, vertelt Elian. ‘In het voorjaarszonnetje kun je lekker op het terras voor de deur zitten.’ De verbouwing rondom het restaurant zorgt voor minder zichtbaarheid, maar de bezoeker weten de plek goed te vinden. ‘We hebben een prima start’, zegt Elian tevreden. ‘En het wordt straks echt mooi hier, met meer ruimte en zelfs een jeu-de-boulesbaan voor de deur.’

Binnen is er veel inspiratie voor nieuwe creaties en komen er op de kaart steeds nieuwe gerechten. Eén gerecht trok de afgelopen tijd veel fans: de parelgort risotto met cantharellen, warmerdammer kaas en postelein. Straks weer vervangen op de kaart, want de filosofie blijft: vernieuwen, verrassen en verspilling vermijden. Het zuurdesembrood dat overblijft, krijgt een tweede leven als crumble. Bijvoorbeeld in een gerecht met gerookte aubergine, Hollandse asperges, lamsjus en hondsdraf van een lokale wildplukker.

De vier elementen, die aan de basis van FYR staan, blijven richting geven aan elk bord. Vuur in de houtoven. Aarde bij de verse kruiden van de Tuinen van West. Water bij het visje harder met bloemenvinaigrette. Lucht in lichte, frisse combinaties zoals koolvis met tuinboontjes en klaverzuring.

Lokale leveranciers spelen de hoofdrol. Rozen van een wildplukker, vlierbloesem in de vinaigrettes, koolzaadolie uit Nederland. En straks: artisjokken van een Texelse kwekerij. Elian en Casper kijken alvast uit naar het experiment.

‘Modern koken vraagt om vooruitdenken. Kijken wat er nú beschikbaar is. Bewust kiezen. En het liefst zo lokaal mogelijk.’ Deze filosofie vertaalt zich niet alleen naar het menu, maar ook naar de sfeer in het restaurant. Steeds meer gasten keren terug. De weekenden zitten vol. In juni sluit FYR aan bij Dining with the Stars, een passende stap voor een restaurant dat inspirerend eten maakt.

Restaurant FYR, Czaar Peterstraat 21