Home Overzicht Hoe gaat het met Moving Furniture Records en Wap Shoo Wap Records?

Hoe gaat het met Moving Furniture Records en Wap Shoo Wap Records?

0

Hoe zou het gaan met de twee kleinschalige platenlabels uit Amsterdam-Oost waaraan we eerder dit jaar aandacht hebben besteed? Hebben ze last gehad van de diverse lockdowns? Wat zijn hun plannen voor de toekomst? Het zijn twee totaal verschillende labels: Moving Furniture Records staat voor elektronische muziek en brengt al jaren vooral albums uit. Wap Shoo Wap is begin dit jaar gestart en heeft pas vier punksingles op de markt gebracht. oost-online muziekmedewerker Oscar Smit peilde de stand van zaken bij beide labels.

Oscar Smit

Overeenkomst is dat beide labels vanuit het huis van hun labelbaas, in Oost, opereren. Bovendien worden al hun producten in een relatief kleine oplage uitgebracht variërend van 250 tot 500. Dat lage aantal is vooral handig omdat hun voorraad ook thuis bewaard wordt.

Moving  Furniture  Records

.

Als platenlabel heeft het in de Transvaalbuurt gevestigde Moving Furniture Records (MFR) niet direct last gehad van de coronajaren. Alle albums zijn min of meer als gepland uitgekomen. Maar labelbaas Sietse van Erve had een aantal optredens en tourtjes geregeld rondom de diverse releases, die konden helaas niet doorgaan. Begin van de zomer bracht Van Erve zijn honderdste release uit, de dubbel-CD ‘This Is MFR100’. Een speciaal album vol met internationale gelegenheidsduo’s, bestaande uit muzikanten uit de electronische muziekscene.

This is MFR100

Fortex 280

Inmiddels zijn er twee nieuwe platen uit, waaronder de dubbel-LP ‘Loess’ gemaakt door de Engelsman Scanner en Modelbau uit Nijmegen, dat op een bijzonder manier tot stand is gekomen. Beide muzikanten ontdekten dat ze fan waren van de Fostex 280 recorder. Dit is een viersporen cassetterecorder waarmee je ieder van de vier sporen ook apart kunt opnemen. Tijdens de coronaperiode hebben ze elkaar cassettes opgestuurd, waarop iedere muzikant telkens nieuwe muziek bijzette. Sound on sound heet dit procedé dat in de jaren tachtig veel gebruikt werd. De andere nieuwe plaat van Jacaszek, Romke Kleefstra & Jan Kleefstra wordt op 23 oktober gepresenteerd in De Ruimte (Amsterdam-Noord).

In november volgen de laatste twee albums van dit jaar waaronder ‘Equal Weights’ van het Nijmeegs-Haarlems duo Frans de Waard & Martijn Comes. Deze cd wordt vergezeld van een fraai boekwerkje van de kunstenaar Bas Mantel, gedrukt op duurzaam papier. Moving Furniture wil in de toekomst meer ecologisch gaan werken. Zo vond Van Erve onlangs uit dat het uitbrengen van cassettes een behoorlijke CO2 voetafdruk achter laat. Hij overweegt daarom te stoppen met het uitgeven van deze leuke kleine hebbedingetjes.

Onder de naam Orphax maakt Van Erve ook zelf muziek. Afgelopen september trad hij maar liefst twee keer op in Engeland. Daar is hij heel trots op. Volgend jaar bestaat Orphax 25 jaar en hij wil daarom meer tijd aan zelf muziek maken besteden. Komende Orphax-optredens in Amsterdam zijn op
20 oktober in Splendor tijdens het ADE en op 29 oktober in kunstencentrum Factor IJ (IJburg).

Lees ook Moving Furniture Records: bijzondere elektronische muziek

WAP SHOO WAP.
.

“We zijn iets meer dan een half jaar bezig” zegt labelbaas Gilian Profundo P. “Onze eerste single van Ivy Green is helemaal uitverkocht en van de singles van Dr.Velvet en FuckFuckFuck zijn er nog een klein aantal over.” Als een single is uitverkocht komt er geen tweede persing. “We hebben bewust gekozen voor een beperkte oplage omdat we dat leuk vinden, bovendien heb ik geen plaats om al die singles bij mij op te slaan,” aldus Gilian. Wap Shoo Wap doet alleen in vinyl, Bands mogen zelf zorgen voor een eventuele digitale release. In september verscheen de vierde single “Get Up/ Certified (Do it)”, verkrijgbaar in zwart of blauw vinyl, van de Amsterdamse punkers The Covids. Op dit ogenblik zeker een van de meest bekende punkbands in Nederland. Afgelopen zomer heeft deze band zelfs een album opgenomen dat in maart 2023 uitgebracht zal worden.

The Covids- Certified (Do it)

Het label verkoopt nog steeds veel in het buitenland. Hun singles zijn nu te krijgen in Spaanse, Britse, Duitse en Franse platenwinkels. Ook in Portugal waar een afvaardiging van het label in de zomer op een paar avonden heeft gedraaid.

Een van de hoofddoelen van Wap Shoo Wap is ook het verzorgen van optredens voor hun bandjes. Deze maand vertrekt Dr. Velvet naar Brazilië voor een tour van zeven dagen, in het kader van een uitwisselingsproject tussen dat land en Nederland. Ze gaan een paar festivals doen en spelen op de Nederlandse ambassade.

Feather Stupid Girl/ You Got Troubles

In november komt de vijfde single uit. Dat wordt een rerelease van ‘Stupid Girl’ de obscure, enige, single uit 1974 van de Belgisch/Engelse glamrockband Feather, die later zou opgaan in de punkband Elton Motello. Gilian wijst speciaal op de achterkant ‘You Got Troubles’, een glampunk nummer dat hij te gek vindt. De single wordt op 4 november gepresenteerd op een Radio Oeidipus avond in het Badhuis op het Javaplein. Hier zal tevens een kleine tentoonstelling zijn van posters van de vele Wap Shoo Wap-avonden die er al geweest zijn. Want naast singles uitbrengen en tours organiseren is het organiseren van feesten een van de activiteiten van dit bijzondere label uit Oost. De eerstvolgende avond is evenwel niet in Amsterdam, maar op 28 oktober in het Slachthuis, in Haarlem.

Lees ook Wap Shoo Wap, een apart platenlabel uit Oost

Check
www.movingfurniturerecords.com
wapshoowaprecords.bigcartel.com