Het woningbouwproject Jonas op IJburg heeft de Zuiderkerkprijs 2023 gewonnen. De gemeente Amsterdam kent jaarlijks de prijs toe aan de architect en opdrachtgever van het beste woningbouwproject in de stad. Dat gebeurde dit jaar voor de zesentwintigste keer. Eerder dit jaar riepen BNA architecten Jonas al uit tot gebouw van het jaar.

‘Jonas is een woongebouw waar alles samenkomt’, aldus het juryrapport: ‘elegante architectuur, mooie buitenruimtes, een prachtig interieur, veel collectieve voorzieningen én fijne woningen. De jury vindt het bijzonder knap hoe Orange Architects dit ‘superblok’ op een elegante manier heeft vormgegeven. Dit is niet de zoveelste doos met woningen, maar een fraai geplooid bouwwerk op een landtong. Bijna als een sculptuur, en tegelijkertijd ingetogen. Daardoor krijgt het vrij lange gebouw een vriendelijke uitstraling, passend bij de schaal van IJburg. Dit project geeft de jury meteen een wauw-gevoel. En dat gevoel gaat gedurende het bezoek ook niet meer weg. Jonas blijft telkens weer verrassen.’

De jury van de Zuiderkerkprijs wordt gevormd door een jaarlijks wisselend team van deskundigen op het gebied van architectuur en stedelijke ontwikkeling. De jury van dit jaar bestond uit: Peter Boelhouwer, hoogleraar Housing Systems TU Delft (juryvoorzitter); Ronald Janssen, Ronald Janssen Architecten en winnaar Zuiderkerkprijs 2022; Bastiaan Jongerius, Bastiaan Jongerius Architecten, ook winnaar Zuiderkerkprijs 2022.

Lees ook
♦ Architecten bekronen Jonas op IJburg tot gebouw van het jaar
♦ Woongebouw Jonas’ bij haven IJburg: 273 woningen met veel voorzieningen