In het Oostelijk Havengebied zit sinds drie jaar een bijzonder restaurant op een plek waar je het niet meteen verwacht: aan de Borneosteiger, tussen de boten, woningen en het water. Sham Oost serveert traditionele Syrische gerechten, maar heeft ook een verhaal dat verder gaat dan de keuken. Het restaurant fungeert als springplank voor nieuwkomers uit Syrië die via werkervaring, taal en gastvrijheid hun weg vinden in Amsterdam.

Arie Martijn Schenk

‘Iedereen hier komt ergens anders vandaan binnen Syrië, maar in de keuken werkt het samen. We leren van elkaar’, vertelt manager Samer, die inmiddels bijna tien jaar in Nederland woont.

De keuze voor een locatie in Oost kwam niet toevallig. Dankzij een goede naam, mond-tot-mondreclame én een unieke ligging aan het water, liep het restaurant direct goed. ‘Veel buurtbewoners, maar ook toeristen weten ons te vinden’, vertelt Samer.

Sham is meer dan een restaurant. De eigenaar, zelf al 25 jaar in Nederland, zocht een manier om Syrische vluchtelingen een nieuw begin te bieden. Het idee: een plek waar mensen kunnen leren, werken en integreren. Inmiddels telt het bedrijf zo’n vijftig medewerkers, van wie een groot deel statushouder is.

‘We werken samen met AZC’s en VluchtelingenWerk’, vertelt Samer. ‘Mensen leren hier koken, Nederlands spreken, omgaan met collega’s. Sommigen vinden na een tijdje een andere baan, maar blijven terugkomen. Omdat het voelt als familie.’

De keuken van Sham weerspiegelt het Groot-Syrische gebied: van Damascus tot de grens met Libanon, Jordanië en Irak. Elke regio heeft zijn eigen smaak, kruiden en kookstijl. Wat op tafel verschijnt is een mix van klassieke mezze zoals hummus, baba ganoush en muhammara, en grotere hoofdgerechten zoals maqluba (omgekeerde rijstschotel met aubergine en lamsvlees) of djaaj mtafaeh – kip in citroen-knoflook-roomsaus.

Veel gerechten zijn vegetarisch of vegan, andere komen van de houtskoolgrill. Ook is er ruime keuze aan sandwiches, soepen en Syrisch gebak. Opvallend: ook veel Syriërs eten hier. ‘Voor hen is het herkenbaar. Onze gerechten smaken echt zoals thuis. Dat is waar we voor staan: authentiek, royaal en met liefde bereid.’

Michiel eet deze avond met een vriendin bij Sham. ‘Het idee is om te delen, de mezze vullen onze tafel en iedereen pakt wat hij wil’, verstelt de vaste bezoeker. ‘We eten graag vegan en er is zoveel keuze. Heerlijk!’

De sfeer in Sham Oost is informeel en uitnodigend. Binnen glimmen de zilveren serveerschalen, buiten liggen twee ruime terrassen – én een eigen aanlegsteiger voor boten. ‘Bij ons is het traditie om te delen’, zegt Samer. ‘Eten verbindt en dat is precies wat we hier proberen te doen – met eten als taal.’

Sham Oost is de derde vestiging van het restaurant, dat in 2017 begon in het centrum van Amsterdam. Inmiddels heeft de keten twee vestigingen in West en deze locatie in Oost. De vestiging aan de Witte de Withstraat draait volledig vegan, die aan de Jan Evertsenstraat serveert het gehele menu net als in Oost.

Sham Oost – Borneosteiger 1.
Dagelijks geopend van 12.00 tot 22.00 uur
restaurantsham.nl