Home Overzicht Tigers beginnen play-offs ijzersterk

Tigers beginnen play-offs ijzersterk

0

Wederom waren er zaterdagavond meer dan duizend ijshockeyliefhebbers afgereisd naar de Jaap Edenhal, dit keer voor de eerste kwartfinalewedstrijd van de Tigers. Coach Ondrej Kratky verkeert in een luxepositie: de zwart-witte brigade verschijnt met een nagenoeg complete selectie ten tonele . Bryan Hoogeraad en Billy Grapperhaus ontbreken vanwege blessures, Kalle Pirinen sneuvelde om een spelersoverschot te voorkomen.

IJshockey | Foto Marius Puhl

Op de valreep kwalificeerden de Leeuwarden Capitals zich vrijdagavond voor de kwartfinale van de play-offs in de Eerste Divisie. Zestien seconden voor het einde van de overtime schoten ze de beslissende 4-1 tegen de Nijmeegse touwen. Zo’n vijftien uur later reizen ze af   naar Amsterdam voor een confrontatie met de Tigers. Dat was voor de nummer 1 van Poule B, zelf vrij van spelen in de achtste finales, een prettige loting. De Tigers wonnen hun eerdere confrontaties met de Friezen met respectievelijk 1-4 en 7-2. Kunnen ze dat tegen een ietwat moegestreden Leeuwarden dunnetjes overdoen?

De sfeer zat er meteen goed in. Onder luid gejuich en getrommel schieten de Tigers, aangevoerd door Calvin Pohlman, uit de startblokken. Ze checken de defensie van de Capitals vroeg en nemen het doel van goalie Zijlstra veelvuldig onder vuur. Het duurt echter 19 minuten en 58 seconden voordat de Amsterdamse dadendrang wordt omgezet in een doelpunt. Tobias Kathan breekt, zoals wel vaker dit seizoen, de ban voor de Tigers. De assists  komen van John Versteeg en Calvin Pohlman. De ploegen zoeken direct na de 1-0 de kleedkamer op.

Uit de kleedkamer verschijnt twintig minuten later een ontketend Amsterdams collectief. Binnen zes minuten is de 1-0 door de Tigers gepromoveerd tot een 5-0 voorsprong. Sniper John Versteeg tikt twee keer binnen, eenmaal met een even subtiel als ingenieus tikje dat een ziedend schot van Calvin Pohlman van richting verandert, en eenmaal uit een assist van Tobias Kathan. De vierde komt van de aanvoerder zelf, die na voorbereidend werk van James Mercer en John Versteeg met een snelle beweging binnenschiet. De vijfde Amsterdamse goal, gemaakt door Luca van der Genugten na goed voorbereidend werk van Julian Berteling, is voor de Leeuwardense coach aanleiding tot een time-out.

Dat doet de Friezen heel even goed. Donny Pohlman en Tobias Meijer moeten twee minuten zitten voor respectievelijk Roughing en Interference, Calvin Pohlman volgt kort daarna zijn jongere broer op met een twee minutenstraf voor Charging. Het overtal kan door de Capitals niet worden benut en ook een goaliewissel aan hun kant – Zijlstra maakt plaats voor Verduin – kan de pijn niet verzachten. Nog geen minuut na de ruil is John Versteeg weer trefzeker. Oog in oog met Verduin is hij meedogenloos en maakt zijn derde: 6-0. Donny Pohlman strooit nog wat zout in de inmiddels opengereten wonden van de Friezen; hij legt in de vijfendertigste minuut de 7-0 in het mandje, uit assists van Zeb van Duin en James Mercer.

Kort na rust schiet hij wederom raak; hij verzilvert een mooie actie van Ivan Muso. Daarna gaat de jonge even pleite: hij mag twee plus tien minuten zitten voor Checking from Behind, na Holding van tegenstander Emiel Rispens, die daarvoor zowel een berisping als een twee minutenstraf krijgt. Het resulteert bovendien in een agressieve schermutseling, die door scheidsrechter Pascal Keus op daadkrachtige wijze wordt gesmoord.

De grootste rumoer moet dan nog komen. De gemoedstoestand van de Capitals wordt er niet beter op. Tobias Meijer krijgt tien minuten voor het uitschelden van de scheidsrechter en Brend de Jong besluit zijn bidon te legen over het provocerende Amsterdamse publiek toen hij twee minuten moest banken voor Roughing. Het gevolg is een spetterende bierdouche, een flippend Capitals-staflid en stoeiende spelers, die uiteindelijk uit elkaar gehaald worden door scheidsrechters en omstanders. Brend de Jong ontvangt voor zijn supportershower 25 minuten en kan vertrekken. Kort daarvoor maakte Julian Berteling, uit assists van Tobias Kathan en John Versteeg, met een snelle schuiver in de verre hoek de 9-0.

De laatste vijf minuten is het nogmaals Tiger time. Hoogtepunt van de avond is het fenomenale samenspel tussen de Dalton-boys: Sam van Duin passt naar zijn jongere broer Lance, die op zijn beurt tweelingbroer Zeb in staat stelt het tiende Tiger-doelpunt te maken. Daarmee is de koek nog niet helemaal op. Ivan Muso gebruikt met nog twee seconden op de klok zijn ervaring om een uit de lucht vallende puck perfect vanaf een centimeter of vijf van de doellijn tegen de touwen te tikken. Zijn uitbundige viering  is er een voor in de boeken.

En zo gaan de Tigers met een opgeruimd gevoel de tweede kwartfinalewedstrijd tegemoet. Zaterdag 22 februari moeten de mannen de kwartfinaleklus af zien te maken in Leeuwarden. Mocht dat niet lukken, dan volgt een derde en beslissende wedstrijd op 23 februari, om zes uur, in Amsterdam. De verwachting is echter dat de halve finale tegen die tijd al is veiliggesteld. Al hoor je dat eigenlijk niet te zeggen. Op 29 februari volgt de halve finale tegen GIJS Groningen of de Dordrecht Lions.

Check amsterdamtigers.com | @amsterdamtigers