Home Eten&Drinken Wilskrachtkoekjes

Wilskrachtkoekjes

0

Een van de favoriete verhalen van mijn kinderen kwam uit de prentenboeken van Kikker en Pad (Arnold Lobel). Het heet Koekjes en gaat ongeveer zo: Pad bakt heerlijke koekjes voor Kikker, zo lekker dat ze er allebei niet af kunnen blijven. Ze smullen om de beurt. Om te voorkomen dat de koekjes gelijk op gaan, doet Kikker de koekjes in een doos en zet die hoog in de kast. Ze hebben wilskracht nodig om van de koekjes af te blijven. Maar dan roept Pad boos: ‘Nu hebben we wel heel veel wilskracht, maar geen koekjes!’

Marijke Bakker | Illustratie Afra Barentz

Deze twee recepten voor heerlijke wilskrachtkoekjes komen uit de bakkerij van mijn vader. We bakken vandaag ronde moppen en hazelnootkoekjes.

Ronde moppen

• 365 gram bloem
• 250 gram roomboter
• 150 gram fijne kristalsuiker
• 1,5 theelepel natriumbicarbonaat
• snufje zout
• rasp van een onbespoten citroen
• grove kristalsuiker om de koekjes doorheen te rollen

Doe de ingrediënten, behalve de grove suiker, in een deegkom en snijd de harde boter met twee messen klein of doe alles in de keukenmachine. Kneed er snel een soepel deeg van. Deel het deeg in vieren en rol elk stuk uit tot een rol met een doorsnee van een twee-euromuntstuk. Strooi de grove suiker op het aanrecht en haal de rolletjes erdoorheen, zodat ze aan de buitenkant met suiker bedekt zijn. Laat het deeg een half uurtje opstijven in de koelkast en verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de deegrol in stukjes van 1,5 cm dik en leg ze een beetje uit elkaar op de bakplaat; ze worden groter tijdens het bakken. Bak ze 15-20 minuten, tot ze licht kleuren. Laat afkoelen op een rooster.

Hazelnootkoekjes

• 300 gram bloem
• 170 gram licht geroosterde gemalen hazelnoten
• 250 gram roomboter
• 180 gram witte basterdsuiker
• 1,5 theelepel natriumbicarbonaat
• snufje zout
• 25 ml water

Doe alle droge ingrediënten, behalve de grove suiker, in een deegkom, snijd de harde boter met twee messen erdoorheen of doe alles in de keukenmachine. Voeg op het laatst het water toe en kneed tot een soepel deeg. Deel het deeg in vieren en vorm er rolletjes van met een diameter van een twee-euromunt. Laat ze een half uurtje opstijven in de koelkast. Verwarm de oven voor op 170 graden. Snijd de rolletjes in stukjes van 1,5 cm en leg ze een beetje uit elkaar op de bakplaat. Bak ongeveer 15-20 minuten tot ze lichtbruin zijn; de hazelnoot gaat lekker geuren. Laat afkoelen op een rooster.

Eet heerlijk op met kinderen of vrienden bij de thee of bewaar ze in een trommel maar zet die niet te hoog weg. Ik wens je veel wilskracht!