Home Overzicht Wooncoöperatie de Nieuwe Meent kan gaan bouwen

Wooncoöperatie de Nieuwe Meent kan gaan bouwen

0

Feest bij wooncoöperatie de Nieuwe Meent. De financiering van het woongebouw dat moet komen bij station Science Park is rond Daarmee is de grote horde die de start van de bouw in de weg stond, overwonnen. De Nieuwe Meent biedt betaalbare woningen aan een wooncoöperatie met ongeveer vijftig mensen die eigenaar en uitvoerder zijn.

De wooncoöperatie is al een aantal jaar bezig om hun project te verwezenlijken. De Nieuwe Meent tekende nu een hypotheekovereenkomst met de Rabobank. En met de gemeente tekenden zij voor de erfpacht en een lening uit het duurzaamheids- en stimuleringsfonds. Met het bereiken van deze belangrijke mijlpaal, in combinatie met door wooncoöperatie uitgegeven obligaties, is de financiering officieel rond. Uiterlijk 1 december zal de bouw van start gaan.

De afgelopen maanden voerden De Nieuwe Meent, de Rabobank en de gemeente vele gesprekken om tot een overeenkomst te komen. Daarbij waren alle drie de partijen zeer gemoeid met het laten slagen van het project. De wooncoöperatie, waarbij de bewoners gezamenlijk eigenaar zijn van het vastgoed en de gemeenschappelijke voorzieningen, kan een bijdrage leveren aan het te boven komen van de wooncrisis.

Lauri Schippers, voorzitter van de Nieuwe Meent, wil met het project ook bijdragen aan het brengen van een nieuwe manier van leven naar de stad. ‘De Nieuwe Meent creëert letterlijk en figuurlijk ruimte voor diverse mensen om samen te komen, gemeenschap te vinden, te wonen, participeren en gezamenlijk te bouwen aan een (sociaal) duurzamer Amsterdam en een duurzamere wereld. Een nieuwe manier van leven door de belangrijkste waarden van commoning terug te brengen naar de stad. Daarmee zijn wij op unieke wijze in staat om betaalbare woningen te bieden aan mensen die anders geen woning kunnen vinden die aan hun behoeften voldoet.’

Wethouder Reinier van Dantzig prijst het doorzettingsvermogen van De Nieuwe Meent. ‘Samen met andere Amsterdammers een woningbouwproject ontwikkelen, is voor de meeste mensen geen dagelijkse kost’, stelt hij vast. ‘Daarbij maakten de stijgende bouwkosten en rentes de puzzel nog lastiger, maar het is De Nieuwe Meent toch gelukt om een haalbaar plan te maken voor de bouw van betaalbare woningen voor de langere termijn in Amsterdam.’