‘Op de mooiste plek van Oost’, zoals journalist Jim Jansen het met een chauvinistisch ondertoontje zei – hij woont er zelf – aan de Ringdijk dus werd donderdag door buurtkinderen symbolisch het eerste wilde zaad gestrooid in de berm van de dijk. Als het zaad, dat intussen allemaal is gezaaid, is ontkiemd zie je eind maart een kleurig bloemenlint, dat loopt van café Mojo vlakbij het Rechthuis tot aan de Nobelweg.

Jaap Kamerling | Foto’s Lex de Lang

Fraai resultaat van een buurtactie van een groepje bewoners, dat een plan indiende voor het jaarlijkse Oost Begroot, dat met maar liefst 4000 stemmen verreweg de meeste stemmen haalde.

Gerrit Jolink, initiatiefnemer, prees de samenwerking met het stadsdeel, maar zijn liefde voor het lint is nog niet geblust. ‘Mijn droom is, dat het bloemenlint op den duur gaat lopen van de Nesciobrug tot aan de Wibautstraat.’ Dat kon stadsdeelbestuurder Rick Vermin (GroenLinks) nog niet direct beloven als ik hem ernaar vraag. Hij ziet nog wat haken en ogen, maar hem kennende loopt hij er zeker warm voor.

De ecologisch toezichthouder van stadsdeel Oost verklapte alvast, dat het bloemenlint geheel uit wilde bloemen gaat bestaan met veel klavers, margrietjes en korenbloemen. Het leuke daarvan is dat die weer veel insecten als vlinders en bijen aantrekken en met de insecten ook weer meer vogels. Allemaal prima voor de diversiteit in het stadsdeel.

Een dikke honderd bewoners genoot, het was net droog na een dun regentje, van de voorpret over het bloemenlint in het voorjaar en dronk een lekker glaasje en een heerlijk eco-soepje van het actiecomité. Op het mooiste plekje van Oost.