Home Overzicht Bol

Bol

0

Waarvan is het goed en gezond genieten in bourgondisch Brabant? Wat is goed voor lijf, leden en levenslust? Waar gaat de ware smulpaap onvermijdelijk voor door de knieën? Een verslavende lekkernij gemaakt van graan, cacao en melk en onweerstaanbaar als Mata Hari, die overigens Fries was, maar wel ooit Brabant bezocht schijnt te hebben.

Vraag het de gemiddelde Bosschenaar en dan zullen de oogjes gaan glinsteren, een brede glimlach zal op het gezicht verschijnen en de Bossche bol genoemd worden. Een traktatie voor alles en iedereen.

Niemand zal beginnen over uitbuiting in arme landen bij productie van cacao, graantekorten als gevolg van de oorlog in Oekraïne, of misstanden de bio-industrie bij de productie van room, men zal slechts gelukzalig mijmeren over zoiets lekkers.

Over overgewicht zal men zwijgen.

Zou dit culinaire hoogstandje ook in Amsterdam te krijgen zijn, of houden we het hier bij de slagroomsoes, die wat meer grootstedelijke allure heeft en alom aanwezig is bij supermarkten en speciaalzaken als Kwekkeboom op de Middenweg. Of zou de Jumbo, een Brabo bedrijf dat op de schandalige wijze de Hema uit het pand tegenover Kwekkeboom verdreef en waar ik voet weiger te zetten, Bossche bollen hebben?

Een vraag die achtervolgt sinds ik weer terug ben uit bourgondisch Brabant.

en het is maar dat U het weet