Het is een bakkerij waar ambacht en circulaire innovatie samenkomen. Hier rijzen de broden niet alleen in de oven, maar ook in betekenis en duurzaamheid. Baking Lab is bakkerij en café, een plek waar buurtbewoners en bezoekers elkaar ontmoeten voor koffie, ontbijt of lunch. Circulair bakken en creativiteit spelen er een belangrijke rol. Het team bestaat uit gepassioneerde bakkers en vrijwilligers, die samen zorgen voor een bewuste en duurzame aanpak.
Acht jaar ervaring heeft deze plek getransformeerd tot een dynamisch centrum voor ambachtelijk brood en educatie. Workshops trekken wekelijks een divers publiek, van enthousiaste beginners tot doorgewinterde thuisbakkers. Overdag werken kleine groepen intensief samen, terwijl in de avond de sfeer wat losser is door de grotere groepen. Sommigen komen puur om te leren bakken, anderen juist om meer inzicht te krijgen in duurzame voedselverwerking. Na een workshop is de kans groot dat deelnemers niet alleen met een versgebakken brood naar huis gaan, maar ook met een nieuw bewustzijn over voeding en duurzaamheid.
Op dinsdag- en woensdagavond, en in het weekend, draait het lab op volle toeren om kennis over te dragen. Sommige bezoekers komen terug om hun nieuwe kennis in de praktijk te brengen en kopen vervolgens bewust hun brood hier, omdat ze de waarde van het proces nu beter begrijpen.
Zilva, inwoner van Oost en biologie student, raakte betrokken bij het Lab omdat ze graag met koffie en in een café wilde werken en de sfeer haar erg aantrok. Baking Lab is een bedrijf zonder winstoogmerk. ‘Het voelt meer als een gemeenschap die duurzaamheid omarmt’, zegt Zilva. ‘Ons publiek is enorm divers, van vaste klanten tot toeristen en dagjesmensen. Sommigen kiezen bewust voor ons brood vanwege de langere fermentatie, wat bijdraagt aan een betere vertering en meer smaak. Anderen vinden hier simpelweg het lekkerste en meest authentieke brood van de stad.’
De innovatieve zoektocht van Baking Lab bracht verrassende ontdekkingen voort, zoals de vegan carrot cake waarin wortelafval uit smoothies verwerkt wordt. Klanten waarderen niet alleen de smaak, maar ook de gedachte achter deze bewuste keuzes.
Het team bestaat uit ongeveer veertig mensen, inclusief vrijwilligers en stagiairs. Studenten, acteurs, muzikanten en andere liefhebbers van ambachtelijk brood dragen bij aan het creatieve proces. Scholieren draaien mee als ‘Very Important Persons’, waarbij ze starten in de afwas, maar al snel leren bakken en actief meewerken.
Duurzame koffie speelt een belangrijke rol. Gosling Koffie staat op het menu, een bewuste keuze voor kwaliteit en ethiek. Het meest verkochte brood is de Rogge Batard, een zuurdesem vloerbrood. De Rensrogge is nog niet superpopulair, maar een absolute aanrader. Dit stevige en smaakvolle brood met lijnzaad en zonnebloempitten is alleen in het weekend verkrijgbaar.
Naast brood heeft Baking Lab koekjes, taartjes en vegan. Klanten kunnen in de winkel zelf bloem afwegen en krijgen deskundig advies van het team. Overgebleven brood belandt niet in de prullenbak, maar krijgt een tweede leven in bananenbrood, quiche of nieuw brood.
Thuisbakkers kloppen regelmatig aan voor tips. Zo vroeg een vaste klant deze ochtend of haar vergeten geknede deeg nog te redden viel. Een medewerker dacht goed na en gaf een oplossing. Anderen vertellen enthousiast hoe hun liefde voor desembrood begon met een workshop hier en hoe ze sindsdien hun eigen brood bakken, maar toch graag langskomen voor inspiratie en advies.
‘Nieuwe ideeën, zoals Turkse bagels en Libanees platbrood, ontstaan vaak door experimenten van vrijwilligers’, vertelt Zilva. ‘Zo leuk als vrijwilligers of stagiairs met ideeën komen, samen met de ervaren bakkers werken we een plan uit en gaan we samen bakken.’
Het café dient als ontmoetingsplek, bewust zonder wifi, om echte gesprekken te stimuleren. In de zomer lonkt het terras, met uitzicht op een eksternest. Wie hier een brood koopt, krijgt niet alleen iets lekkers mee naar huis, maar maakt ook deel uit van een groter verhaal over vakmanschap, duurzaamheid en gemeenschap.
Check bakinglab.nl, Linnaeusstraat 99