Home Overzicht Eervol gedenkmonument voor Johan Cruijff in Betondorp

Eervol gedenkmonument voor Johan Cruijff in Betondorp

0

Afgelopen dinsdag is op de Brink in Betondorp een beeld ter nagedachtenis aan Johan Cruiff geplaatst. In het door Steffen Maas ontworpen kunstwerk zijn de voetbalschoen van Cruijff, speelnummer 14 en de initialen J en C verwerkt. Het beeld zou woensdag feestelijk worden onthuld. Door corona is dit verplaatst naar een andere dag.

Buurtbewoners verzamelden ongeveer tweehonderd handtekeningen voor een beeld ter nagedachtenis aan Johan Cruiff. Het gedenkteken is gemaakt van klinkers waarmee ook de Brink is bestraat.

Sinds 2017 siert een grote muurschildering van Johan Cruijff op de oude plek van voetbalstadion De Meer. De Braziliaanse kunstenaar Paulo Consentino maakte het portret met vrijwilligers. Echtgenote Danny, oud-burgemeester Eberhard van der Laan en voormalig Ajax-speler Sjaak Swart onthulden het kunstwerk. Bewoners van Betondorp vatten daarna het plan de voetballer ook te gedenken in de buurt waar hij opgroeide. Stadsdeel Oost steunde het idee. De familie van Johan Cruijff vindt het mooi en bijzonder dat hij wordt geëerd in zijn geboortewijk.

De in 1947 geboren topvoetballer groeit op in de Akkerstraat en Weidestraat. Het ‘orakel van Betondorp’ voetbalt vaak met zijn tweeënhalf jaar oudere broer Henny op straat. Beiden spelen en trainen in het jeugdteam van Ajax. Cruijffs Jordanese vader Manus en moeder Nel hebben een groentewinkel. De speler verliest op jonge leeftijd zijn vader, met wie hij een sterke band had. Tot lang na het overlijden voert hij denkbeeldige gesprekken met hem. Zijn moeder kan de groentewinkel niet alleen voortzetten en gaat als huishoudster werken bij Ajax-trainer Vic Buckingham. De voetbalclub helpt het gezin door Nel te betalen voor de werkzaamheden bij de club.

Cruijff gaat naar de Frankendaal-Ulo. Hij maakt zijn middelbare school niet af en krijgt van Ajax een baan als winkelbediende bij Perry Sport op de Ceintuurbaan. Eind 1968 trouwt hij met Danny Coster en verhuist met haar naar Vinkeveen. Hij blijft tot zomer 1973 bij Ajax, speelt vijf jaar bij Barcelona en gaat twee jaar naar de VS. In 1983 komt hij uit voor Feyenaard. Via  omzwervingen keert hij steeds terug bij zijn oude club in de Watergraafsmeer. In 1974 is Cruijff verkozen tot beste speler van het WK. Na zijn carrière als voetballer wordt hij adviseur, technisch directeur en trainer bij diverse clubs.

De  gezond etende, matig drinkende, maar soms kettingrokende voetballer krijgt begin 1991 hartklachten door aderverkalking. Na een bypassoperatie stopt hij op doktersadvies met roken en vervangt de sigaret door een lolly. Hij werkt mee aan een campagne die het roken ontmoedigt. Najaar 2015 wordt hij gediagnostiseerd met longkanker. Voorjaar 2016 overlijdt hij op 68-jarige leeftijd aan de gevolgen van zijn ziekte.

Een maand voor zijn dood was Cruijff nog positief over zijn toekomst. ‘Ik heb het gevoel dat ik met 2-0 voorsta in de eerste helft van een wedstrijd die nog niet is afgelopen. Ik weet zeker dat ik uiteindelijk zal winnen.’ Voor de buitenwereld kwam zijn dood onverwacht, in zijn omgeving was bekend dat hij uitzaaiingen had. Cruijff woonde sinds 1988 in de autonome Spaanse regio Catalonië, waar hij een zwak voor had.