Laden Activiteiten

« Alle Activiteiten

  • Dit activiteit is voorbij.

Herdenking Februaristaking 1941. Op het Jonas Daniël Meijerplein

zondag 25 februari om 16:45

De Februaristaking van 1941 wordt sinds 1946 jaarlijks herdacht bij het beeld van De Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein, in het hart van de voormalige joodse buurt. Het bronzen beeld, dat een staker voorstelt, werd in 1952 gemaakt door Mari Andriessen. De Dokwerker staat symbool voor het verzet van ‘de kleine man’ tegen een grote macht.

De Februaristaking was de eerste grootschalige verzetsactie tegen de Duitse bezetter in Nederland. De staking in Amsterdam op 25 en 26 februari 1941 was het enige massale en openlijke protest tegen de Jodenvervolging in bezet Europa. Aanleiding van de staking waren de eerste razzia’s in Amsterdam waarbij honderden Joodse mannen opgepakt werden. De toenmalige illegale CPN initieerde deze staking met het motto ‘STAAKT!!! STAAKT!!! STAAKT!!! De staking uitbreidde naar de Zaanstreek, Haarlem, Velsen, Weesp, Hilversum en de stad Utrecht.

Gegevens

Datum:
zondag 25 februari
Tijd:
16:45
Activiteiten Categorie:

Locatie

Jonas Daniël Meijerplein
Jonas Daniël Meijerplein 1 + Google Maps

We doen ons best om de informatie zo correct mogelijk te vermelden. Wijzigingen voorbehouden. Raadpleeg ook de locatie voor actuele informatie.