Home Overzicht Foto-expositie in Betondorp: wandel naar vijf locaties, voor vijf verhalen

Foto-expositie in Betondorp: wandel naar vijf locaties, voor vijf verhalen

0

Op vijf locaties in Betondorp vertelt de internationaal bekende fotograaf César Dezfuli vijf verhalen. De expositie Journeys to a Home laat zien hoe een aantal nieuwe Amsterdammers, die hun thuisland zijn ontvlucht, in Oost hun leven opnieuw opbouwden. De tentoonstelling is gratis toegankelijk en tot en met 16 juni te zien.

Dezfuli werkte al eerder met dit thema voor een ander project genaamd Passengers. Deze fotoreportage werd in 2023 bekroond met een World Press Photo Award. Journeys to a Home kan worden gezien als vervolg op dit project. Met behulp van stadsdeel Oost, Eigen Haard en made.in.betondorp is het project op touw gezet.

Vijf verschillende Amsterdammers met een migratieachtergrond vertellen hun verhaal en zijn op camera vastgelegd door Dezfuli. De reportage is te zien op vijf verschillende locaties in Betondorp. Elke locatie vertelt een verhaal van een van de vijf nieuwe Amsterdammers. De expositie geeft een antwoord op waar de geportretteerden vandaan komen, welk leven zij achterlieten en wat hen tegenwoordig in het dagelijks leven bezighoudt.

‘Dit soort laagdrempelige projecten in de buurt maken kunst en cultuur voor iedereen toegankelijk’, zegt Jan-Bert Vroege bij de opening van de tentoonstelling. ‘Geen formele toegangsprotocollen, geen entreekosten, enkel het bewonderen van creativiteit en expressie. Bovendien biedt het de mogelijkheid om door de wijk te wandelen en dat is absoluut een aanrader, want het is een unieke buurt met geschiedenis en een eigen verhaal. Een prachtige start voor de viering van 100 jaar Betondorp. Ga dat zien, ga dat zien.’

Deze foto-expositie is voor een belangrijk deel georganiseerd door made.in.betondorp, een sociaal en cultureel platform in de buurt. Met de gemeente Amsterdam en diverse samenwerkingspartners worden er kunstzinnige en maatschappelijke projecten op touw gezet. De soort projecten organiseren ze in woningen van Eigen Haard die minder dan drie maanden leeg staan vanwege het renovatietraject in de wijk. Het doel is bewoners verbinden door kunst en cultuur en Betondorp op de kaart zetten met meer waardering voor de cultuurhistorische waarde van de wijk.

Het startpunt is de Groene Lotus, Brink 28. Hier vind je informatie over de locaties en de route. De tentoonstelling is tot en met zondag 16 juni elke week van donderdag tot en met zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur.
Check madeinbetondorp.amsterdam/nu-te-zien