Home Overzicht Moeder van in Watergraafsmeer ontvoerde Insaya vraagt Koningin Maxima opnieuw om hulp

Moeder van in Watergraafsmeer ontvoerde Insaya vraagt Koningin Maxima opnieuw om hulp

0

Omdat de Indiase president Ram Nath Kovind volgende week een staatsbezoek aan Nederland brengt, zoekt Nadia Rashid met een brief en videoboodschap opnieuw steun bij Koningin Máxima. Haar ex-man Shehzad Hemani liet in 2016 hun toen 2-jarige dochter in Watergraafsmeer ontvoeren, terwijl die bij haar oma verbleef. Hij bracht het meisje naar India. Sindsdien heeft Rashid haar dochter alleen een paar keer op Skype gezien.

Rashid stuurde in 2018 ook een videoboodschap en een brief aan de koningin. Ze hoopt dat Insiya door de inzet van Máxima terugkomt naar Nederland. In haar reactie liet de koningin weten dat ze meeleeft met Rashid. Tijdens een staatsbezoek van Koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan India in 2019 zeiden die de situatie hartverscheurend te vinden. Pieter Omtzigt (Groep Omtzigt) heeft vrijdag Kamervragen gesteld over de zaak en wil dat daar aandacht voor is tijdens het staatsbezoek van Ram Nath Kovind.

Voor de ontvoering hadden de in scheiding liggende ouders een conflict over het ouderlijk gezag. Daarna volgde een juridische strijd. Hemani weigert zijn dochter over te dragen aan haar moeder. Het Hof in Den Haag oordeelde in 2018  dat Nederland niet bevoegd is hem te dwingen zijn dochter naar Nederland terug te sturen. De Hoge Raad vernietigde deze uitspraak een jaar later, waarna het Hof besloot dat Insiya moet terugkeren naar Nederland.

De ontvoerders kregen celstraffen. Een tot vier jaar cel veroordeelde neef van Hemani vluchtte naar het buitenland. Hemani zelf  is bij verstek veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf voor het laten ontvoeren van zijn dochter en haar illegaal naar India brengen, maar dat land weigert hem uit te leveren. Nederland en India hebben geen uitleveringsverdrag.

Vorig jaar vertelde Rashid altijd te blijven kijken naar wat ze nog meer kan doen om haar dochter terug te krijgen.

Voor de ontvoering had ze al geruime tijd een onveilig gevoel. Een eerdere poging Rashid haar dochter te ontnemen mislukte. De politie vond onder haar auto zes gps-trackers. Na aangifte bleef het stalken doorgaan tot de ochtend van de ontvoering. De rechter beoordeelde deze kidnap als heftig en ongehoord. ‘Een gezinsleven is verwoest. De gevolgen zijn moeilijk te meten.’ Daarbij noemde hij de situatie een rouwproces waar voor de moeder geen einde aan komt.