De straat en de stoep spic en span maken, boomspiegels fatsoeneren, geveltuinen opkalefateren, mozaïektegels maken en aan het eind van de dag samen eten en drinken. Dat is opzoomeren. Ieder jaar gaan kinderen en hun ouders aan de slag om de Hogeweg weer zomerklaar te maken.

Je zou het ook een nuttig buurtfeestje kunnen noemen. Huis aan huis in dit stukje van de Hogeweg doet iedereen mee.

Dat blijkt uit de gele posters met een grote O die achter de ramen hangen en de opzoomerdag aankondigen. En op 13 mei, op opzoomerdag, is het een mooie zomerse dag.

Een belangrijke activiteit voor met name de kinderen is het versieren van stoeptegels met mozaïek. Ieder jaar komen er meer tegels bij. Er is dan ook sprake van een ‘galerie op straat’, vooral in het deel van de straat waar veel jeugdige ‘kunstenaars’ wonen. Laten we het maar de opzoomergalerie noemen.

Opzoomeren betekent ‘je straat/wijk netjes onderhouden’. In zinnen als ‘In de Sliedrechtstraat opzoomert iedereen mee’ en ‘In Rotterdam worden hele wijken opgezoomerd/geopzoomerd’ staat er geen hoofdletter O in het woord opzoomeren.

Aan het eind van de dag zijn er weer nieuwe mozaïektegels die de stoep versieren. Er stond al een stap tegels klaar om toe te voegen aan de collectie. Samen met de nieuwe vormen ze een mooie expositie gemaakt door de kinderen uit de straat.