Het oude schoolplein van de voormalige school aan het Zuivelplein ziet er sinds begin mei compleet anders uit. Van een stenig plein naar een buurttuin met bomen, planten, struiken en wandelpaden. Vandaag is de nieuwe buurttuin Onderlangs geopend.

Samen met bewoners en huurders van ruimtes in het oude schoolgebouw plantte stadsdeelbestuurder Rick Vermin de eerste plantjes in de nieuwe moestuinbakken. Het plein laat volgens hem zien waarom groen zo belangrijk is in de stad. ‘Voorheen lagen er alleen tegels wat ervoor zorgde dat het plein volledig onder water stond na een regenbui. Nu is met de buurt een prachtig groene ruimte gemaakt dat gelijk goed is voor de klimaatbestendigheid van de stad.’

Omwonenden en huurders van de school verwijderden een groot deel van de tegels. Vier grote vlakken met bomen en struiken kwamen er voor in de plaats. Tussen deze groenvlakken zijn paden gemaakt met padvast verharding. Dat materiaal gaat lang mee en laat het regenwater goed door. In het najaar komt er ook vleermuisvriendelijke verlichting op het plein. Eric Meursing bedacht onder andere de nieuwe moestuinbakken voor plantjes, groenten en fruit.

De nieuwe buurttuin bevindt zich op het oude schoolplein van het voormalige schoolgebouw aan het Zuivelplein. Dit plein bestond uit steen en er was nauwelijks groen. Bij veel regenval lag het plein al snel vol met enorme plassen van centimeters diep. Het regenwater kon door de stenen niet in de grond worden opgenomen. Zo ontstond de wens het plein groener te maken. Bij de werkzaamheden werd duidelijk dat de waterafvoer van het plein niet was aangesloten op het hemelwaterafvoersysteem. Dit is nu hersteld. Hierdoor en door het vervangen van tegels door groen stroomt regenwater nu weg. Daarnaast wordt het op zonnige dagen minder heet en draagt het bij aan de hittebestendigheid van de stad.