Home Overzicht Bewonersinitiatief zet bijzonder monument neer: de Schaduwkade

Bewonersinitiatief zet bijzonder monument neer: de Schaduwkade

0

Tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten miljoenen mensen huis en haard verlaten door de deportaties naar concentratiekampen elders in Europa. Zo ook aan de Nieuwe Keizersgracht: hier werden maar liefst 185 mensen gedeporteerd, waarvan er slechts dertien terugkwam. Uit een bewonersinitiatief is hiervoor een bijzonder monument neergezet: de Schaduwkade.

Esmee Bakker | Knowledge Mile

Het bewonersinitiatief werd geboren op 13 december 2009: op deze dag onthulde Betty van Essen-kok drie plaquettes ter herinnering aan haar tijdens de oorlog vermoorde ouders en broers. Haar plaquettes maken indruk op de andere bewoners van de straat. Langzaamaan dringt het besef door dat alle huizen aan de Nieuwe Keizersgracht een vergelijkbare geschiedenis kennen.

Uiteindelijk ontdekten de bewoners via joodsmonument.nl dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog 185 mensen uit de straat zijn gedeporteerd naar concentratiekampen – slechts dertien keerden na de oorlog terug. Om deze afschuwelijke geschiedenis kenbaar te maken, besloten de bewoners een monument op te richten.

Inmiddels ligt er een hardstenen band – de Schaduwkade – langs de gracht, waar de namen van alle bewoners op zijn aangebracht. De namen zijn gegroepeerd en liggen tegenover het huis waar ze woonden. De onthulling van het bijzondere monument vond plaats op 26 mei 2013, waarbij onder andere overlevende en nabestaande Betty sprak over de tijd dat zij hier met haar familie woonden.
Zijn de namen langs de gracht jou weleens opgevallen?