Home IJopener Hoe wordt je een circulaire buurt?

Hoe wordt je een circulaire buurt?

0

Ongetwijfeld zijn veel mensen van goede wil om mee te denken en mee te werken aan een duurzame wereld. Maar het is complexe materie en op welke manier werk je aan oplossingen? Gelukkig wordt inmiddels in allerlei projecten hard gewerkt om eraan bij te dragen, ook in onze buurt.

Corry Zoll | Foto Marcel de Cncok

Milieuproblemen spelen wereldwijd. Klimaatverandering, de omvang van de plasticsoep en het dumpen van grote hoeveelheden afgedankte kledingstukken in bijvoorbeeld Ghana. Die kleding is al niet duurzaam geproduceerd en kan in een land als Ghana niet duurzaam worden opgeruimd. In Ghana en andere landen worden de mensen opgescheept met onze overconsumptie en vervuiling.

Inmiddels is er in het verspreidingsgebied van de IJopener een grote variatie aan initiatieven met als doel het realiseren van een kringloop van producten. Om kleding, voedsel, elektrische apparatuur en energie op een duurzame manier te produceren en zo optimaal mogelijk te gebruiken, groeit het aantal initiatieven om een circulaire buurt te worden en een goede kringloop te organiseren. Op de Buurttop in het Oostelijk Havengebied van 2019 werd het doel als volgt geformuleerd: ‘We zijn een wijk waar hergebruik en kringloop vanzelfsprekend is.’

In kringloopwinkels en bij weggeeftafels kun je onder andere kleding aanbieden, die door een andere consument met plezier kan worden gedragen. Dit vraagt ook wel een instelling om niet te veel heel goedkope en niet duurzaam geproduceerde kleding aan te schaffen. Wanneer een huishoudelijk apparaat ermee ophoudt, wordt al snel gekozen voor vervanging, terwijl in veel gevallen het apparaat met een kleine reparatie nog lange tijd kan worden gebruikt. In 2010 werd daarom het repaircafé in het leven geroepen en inmiddels zijn deze reparatiebijeenkomsten in veel steden en dorpen ingeburgerd.

Voorbeelden die al werken in de buurt

Dit artikel is bedoeld als eerste aanzet van een overzicht van de activiteiten. Zo zijn er in de omgeving kringlooopwinkels, weggeefkramen en ruilmarkten. Repaircafés, circulaire broodbakkers en restaurants die groenten met een plekje redden.

Kringloopwinkels
De Buurtkringloop, Javastraat 105 (Indische Buurt)
Weggeefwinkel in Jungle Amsterdam, Dapperstraat 76-82 (Dapperbuurt)
Weggeefkraam De Eester in de C. Van Eesterenlaan op de hoek van de Borneolaan (Oostelijk Havengebied); iedere derde woensdag van de maand van 10.00-13.00 uur
Kringloopwinkel in ontwikkeling in de Buurtfabriek, Cruquiuseiland

Repaircafés en reparatietafels
IJburg: Erich Salomonstraat 131-151 (elke woensdag 17.30-19.30 uur)
Indische Buurt: Buurtcentrum De Meevaart, Balistraat 48A (1e, 2e, 3e woensdag en laatste zaterdag van de maand 14.00-16.30 uur)
Oostelijk Havengebied: Reparatietafel bij De Eester, C. van Eesterenlaan 266; iedere 3e woensdag van de maand gecombineerd met een weggeefkraam en naaicafé voor herstellen van kleding en hergebruiken van stoffen

Om mensen te stimuleren om kapotte spullen niet weg te gooien maar een tweede leven te geven, zijn de reparaties die uitgevoerd worden gratis. En bij het repaircafé kun je ook ervaren dat repareren leuk en te leren is.

Fair circulair
Op 20 maart heeft de Werkgroep Circulair uit het Oostelijk Havengebied een markt georganiseerd met kledingruil, reparaties, workshops en eten van gered voedsel uit de buurt. De foto’s bij dit artikel zijn gemaakt op deze Fair. De werkgroep organiseert ook Precious Plastic-workshops over creatief gebruik van plastic en buurtsafari’s langs circulaire plekken in het Oostelijk Havengebied.

Geluiden uit Oost
Via het podcastkanaal Geluiden uit Oost van oost-online kun je audio-uitzendingen met veel aandacht voor circulaire initiatieven via internet beluisteren wanneer je maar wilt.

BuurtBuik
In 2015 is BuurtBuik Amsterdam-Oost begonnen met koken voor de buurt met geredde groenten. Iedere maandag is gratis een gezonde maaltijd af te halen in de Elthetokerk in de Javastraat. Van 17.00-18.00 uur.

Haak-In
De Haak-In in de Molukkenstraat is een unieke locatie in de Indische Buurt waar op een creatieve manier hergebruik van onder andere plastic gekoppeld wordt aan sociale doelen. Zo zorgen ze voor het schoonhouden en leefbaarder maken van de buurt.

Stadsmoestuinen
Bewoners van Zeeburgereiland met groene vingers kunnen hun eigen groente en fruit verbouwen in buurtmoestuin Zeeburgertuin.

Natuurlijk IJburg
Natuurlijk IJburg op Strandeiland is gericht op participatie en elkaar ontmoeten. Er is een buurttuin en er wordt gewerkt aan het vergroenen van de straten. Energiebesparing staat ook hoog op de agenda. Strandeiland is nu nog een zandvlakte, maar het streven is om er een volledig circulaire voorbeeldbuurt van te maken.

Meer informatie over de activiteiten waaraan je kunt deelnemen is te vinden op de websites van de organiserende organisaties.

Dit overzicht is lang niet volledig. Er zijn veel meer buurtprojecten bezig om circulair te worden. Stuur een bericht naar de IJopener ([email protected]) over ontbrekende projecten zodat we in de toekomst opnieuw kunnen schrijven over de circulaire activiteiten in de buurten. Hopelijk zal de gemeente op korte termijn meer ruimte en financiën gaan vrijmaken voor de circulaire stad!