Op de hoek van de Dapperstraat en Mauritskade staat een kraam die bij velen bekend is: De Beste Döner. Meer dan 22 jaar vakmanschap en liefde voor smaak komt samen in een heerlijk broodje. Buurtbewoners en ook veel bezoekers van buiten Amsterdam weten deze plek te vinden, waar Hasan Karaca sinds 2003 zijn ziel en zaligheid in de Turkse döner kebab legt.  

Arie Martijn gaat de markt op

De kraam is een echt familiebedrijf. Wat ooit begon vanuit de zaak aan de Dapperstraat, groeide uit tot een vaste plek op de markt. Ayse, de dochter van Hasan, werkt al jaren met plezier samen met haar ouders en bewondert de toewijding van haar vader. ‘Het geheim zit in de kruiden, maar zelfs ik weet niet precies wat erin gaat’, vertelt ze. ‘De recepten zitten alleen in zijn hoofd, waar hij nog steeds dagelijks sleutelt aan de perfecte smaak.’

Met 100 procent lamsvlees dat eigenhandig op de spies wordt gestapeld en gegrilde groenten, onderscheidt De Beste Döner zich van veel andere zaken. Alles in de kraam draait om kwaliteit en balans: de combinatie van kruiden, het versgebakken brood, de huisgemaakte saus en het perfect gegaarde vlees. ‘Daar ga ik eigenlijk elke week wel een keer naartoe’, zegt vaste klant Willem enthousiast. ‘Ze gebruiken zulk lekker lamsvlees en de groenten worden gegrild. Alles wordt zo lekker in laagjes in het broodje gelegd.’ 

De faam van de kraam reikt ver buiten Oost. Klanten reizen vanuit andere stadsdelen en zelfs buiten Amsterdam om hier een broodje te eten. Een TikTok-video, gemaakt door een Duitse toerist, zorgde zelfs voor een week lang extra drukte met Duitse bezoekers. ‘Regelmatig komen bezoekers uit West, Noord of Zuidoost speciaal naar de kraam’, vertelt Ayse.

Twintig jaar geleden stond er nog geen enkele kraam op dit deel van de markt. De Beste Döner begon op het hoekje Dapperstraat/Mauritskade en zeker op zaterdag staan er ook kramen omheen. Ayse ziet de Dappermarkt als een erfstuk van de stad. ‘De markt blijft een vaste waarden in Oost. Laten we er met elkaar het beste van maken’, voegt de ondernemer toe.  

Naast de klassiekers zoals het broodje kip en lamsdöner zijn ook wraps populair. Wanneer klanten aangeven dat iets niet helemaal in de smaak valt, zoals bij de hummus, past de kraam zich aan. Hasan luistert naar de wensen van zijn gasten en blijft zoeken naar manieren om de ervaring te verbeteren.  

‘Wie langsloopt aan het begin van de markt en zichzelf wil trakteren op een broodje Doner, moet even stoppen bij deze kraam’, zegt vast bezoeker Jan-Jaap. ‘Dit is het beste wat Amsterdam te bieden heeft.’

www.bestedoner.nl Dapperstraat 4