Home Oostelijk Havengebied Rijkswaterstaat keurt plannen Javabrug af

Rijkswaterstaat keurt plannen Javabrug af

0
Passenger Terminal Amsterdam moet worden verplaatst om de Javabrug mogelijk te maken.

Rijkswaterstaat heeft de ontwerpen fietsbrug over IJ afgekeurd. Dat meldt het Parool. Niet een van de zes ontwerpen is veilig voor de scheepvaart, heeft de vaarwegbeheerder de gemeente laten weten. Al eerder bleek Den Haag de voorkeur geeft aan een tunnel als verbinding tussen Oost en Noord boven een brug.

Het bezwaar tegen de brug richt zich onder andere op onveilige situaties bij het ‘trechteren’ van het vaarverkeer voordat het onder de brug door kan. Ook het inpassen van wachtplaatsen voor schepen die moeten wachten tot de brug open gaat, zou tot tot problemen leiden.

Besluit uitgesteld
Volgens de gemeente zijn de plannen nog niet definitief afgekeurd, maar bevestigd wel dat Rijkswaterstaat inderdaad is gekomen met kritische punten over de randvoorwaarden van de brug. Nu overleggen de gemeente met Rijkswaterstaat over hoe de brug wel kan worden gebouwd. Het lijkt er echter op dat eind dit jaar geen voorkeursbesluit kan worden genomen over de te bouwen variant van de brug. Dat zal volgend jaar worden.

Definitief besluit vertrek terminal
Dat besluit kan echter alleen worden genomen als de terminal voor cruiseschepen ook daadwerkelijk wordt verplaatst. Ook die beslissing zou eind dit jaar worden genomen. Als de terminal toch blijft, is de bouw van de Javabrug niet mogelijk. Pas eind 2019 volgt het definitieve besluit over de komst van de brug. Daarna volgt de ontwerpfase. In 2025, als Amsterdam 750 jaar bestaat, zou de brug klaar moeten zijn.

Sprong over het IJ
De Javabrug over het IJ moet de Kop van Java-eiland verbinden met het Hamerkwartier in Noord. het zal een brug worden met aan beide zijden een beweegbaar deel. Sinds de gemeenteraad in juli 2017 heeft besloten dat de Sprong over het IJ moet worden gemaakt zijn de nodige voorbereidingen getroffen en zijn er zes varianten voorgelegd.