TransAmsterdam in Oost biedt een veilige plek voor trans- en non-binaire mensen. Door middel van kunst en cultuur willen ze laten zien dat de transgemeenschap meer is dan hun gender.

Sammie Vos

Op een frisse januari-avond staat er een nieuwjaarsborrel gepland voor de mensen van TransAmsterdam en voor iedereen die een kijkje wil nemen in wat zij doen. De borrel wordt gehouden in het Manor Hotel in de Linnaeusstraat. Bij binnenkomst is meteen te zien waar de borrel zich bevindt. Een grote vlag van Amsterdam en de vlag die de trans gemeenschap representeert staan opgesteld. De gezelligheid is meteen te merken. De muziek staat aan en mensen kletsen met elkaar. Iedereen kan hier zichzelf zijn, het is een veilige plek om nieuwe mensen te ontmoeten en te netwerken.

Oprichter Yvo Manuel Vas Dias ontving de Dutch Queen Award.

Oprichter Yvo Manuel Vas Dias is ook aanwezig. Hij zal later op de avond een prijs ontvangen voor zijn werk voor de trans gemeenschap, de Dutch Queen Award. ‘TransAmsterdam is een kunst, cultuur en lifestyle organisatie. Wij willen de beeldvorming voor transpersonen verbeteren. Dat doen we door middel van bijvoorbeeld de borrel: Trans and Friends café InClusion. Wij doen dit al sinds 2014 in Oost. We organiseren niet alleen een borrel aan het eind van elke maand, we doen ook aan andere evenementen, zoals Transgender vlaggendag. Op die dag vieren we dat we een eigen vlag hebben. We hebben ook een trans ‘art school’ in Oost. Daar kunnen mensen, specifiek transpersonen of non-binaire mensen werken aan verschillende workshops, zoals film, fotografie, drag, muziek en nog veel meer kunstvormen’, vertelt Yvo over wat TransAmsterdam allemaal aanbiedt aan de trans gemeenschap.

Samenwerken met
Van Gogh Museum

‘Dit jaar gaan we samenwerken met het Van Gogh Museum. Daar gaan we kunstworkshops organiseren. Later wellicht ook nog met het Cobra museum. We willen ons breder gaan inzetten voor de trans of non-binaire kunstenaars, zodat zij hun talenten meer kunnen laten zien op andere podia dan alleen met Pride’, aldus Yvo.

Hoe is TransAmsterdam ontstaan? ‘Ik vond de Canal Parade met Pride, die ieder jaar wordt gehouden, te beperkt. Er was bijvoorbeeld vooral veel drag te zien op de boten. Veel vrienden van mij durfde in die tijd nog niet naar de Pride te gaan. Ik besloot dat het tijd was om ons, de transgemeenschap, verhaal te vertellen en te zorgen dat mensen dat niet meer over ons doen. Zo zijn we hier in het Manor begonnen. Mijn hoop voor de toekomst is dat transpersonen, kunstenaars en artiesten, volledig serieus worden genomen in de kunstwereld.’

Ondertussen loopt het café in het Manor steeds voller. Er wordt ook livemuziek gespeeld en er hangt een goede sfeer. Mensen van allerlei verschillende sectoren en achtergronden zijn aanwezig. Kate Schoon, een van de bezoekers, is aanwezig op basis van een schoolopdracht. Zij en haar schoolgenoten die ook aanwezig zijn, werken samen met TransAmsterdam om een campagne op te zetten. ‘Ik zit zelf ook in de LHBTIQ+ gemeenschap en ik vind de aandacht die eraan besteed wordt erg belangrijk. Bijvoorbeeld de veilige plek die hier wordt gecreëerd is een mooie stap, ondanks dat het natuurlijk overal veilig moet kunnen zijn voor iedereen’, zegt Kate Schoon.

‘Het is erg belangrijk voor mij dat er een plek is waar ik mezelf mag zijn.’

Ondanks dat de borrel van TransAmsterdam een veilige plek is, voelen sommige mensen zich nog niet helemaal op de plek waar ze helemaal zichzelf kunnen zijn. Er zijn stickers beschikbaar die gasten kunnen opplakken als ze niet gefotografeerd willen worden. TransAmsterdam denkt op die manier aan ieders veiligheid en anonimiteit. Een van de gasten die liever anoniem wil blijven, wilde wel vertellen waarom TransAmsterdam als een veilige plek voelt. ‘Het voelt als support. Mensen die met dezelfde problemen worstelen komen samen. Het is erg belangrijk voor mij dat er een plek is waar ik mezelf mag zijn. Ik kwam TransAmsterdam tegen op het internet en besloot om naar de borrel te gaan. Ik ben op verschillende plekken geweest waar de transgemeenschap samenkomt, maar die stelden me toch teleur. TransAmsterdam is echter wel een plek waar ik me fijn voel. Ondanks dat ik het nog steeds wel spannend vind, deed de borrel me vorige keer zo goed, dat ik besloot om weer te gaan’, vertelt een gast aanwezig op de borrel.

Wethouder Touria Meliani was er ook.

De avond bleek verder een succes. Wethouder van inclusie en antidiscriminatiebeleid Touria Meliani was ook aanwezig. Zij gaf een speech die mensen raakte over hoe belangrijk inclusie is voor de stad. Iedereen luisterde stilletjes naar wat zij te zeggen had. TransAmsterdam zal zich blijven inzetten voor inclusie en hun stem laten horen over hoe belangrijk het is om te beseffen dat we allemaal gelijk zijn en dezelfde kansen moeten krijgen.

TransAmsterdam is altijd opzoek naar creatieve vrijwilligers voor onder andere communicatie, pr, tekstschrijven, evenementen, docenten, teamleden voor de Trans Art School en kunstenaars om mee samen te werken. Kunstenaars werkzaam op elk gebied, zoals kunstschilders, fotografen, schrijvers, muzikanten, tekenaars, striptekenaars, acteurs, filmmakers en dansers. Heb je belangstelling of vragen, mail dan naar [email protected] of bezoek www.transamsterdam.nl.