Eind december 2024: mistig, vochtig, somber en vroeg donker. Een tijd van contemplatie, van mijmeren over wat is, wat was en wat misschien nog komen gaat. Het weer stemt weemoedig, maar het loont toch de moeite even de benen te strekken in een groene omgeving. In en rond het Flevopark is altijd wat te zien: bemoste bomen, verstilde blauwe reigers, mooie elfenbankjes en krijsende kraaien.

Tekst, foto’s en kaartje Goos van der Sijde

We starten de wandeling bij het eindpunt van tramlijn 3, maar je kunt ook bus 37 nemen en bij halte Insulindeweg uitstappen. We kijken uit over de ruim 300 jaar oude Joodse Begraafplaats naast het Flevopark die er verstild en zompig bijligt. Een enkele grafsteen probeert zich op te richten, maar op dit stuk van de begraafplaats zijn de meeste verzonken in het natte veen.

Joodse Begraafplaats bij Flevopark

Vanaf het zogenaamde ‘wilde paadje’ zien we ettelijke omgewaaide bomen, van waaruit – als in een perfecte rechte lijn – na verloop van jaren weer nieuwe boompjes beginnen op te komen. Alsof de natuur ook in perfecte geometrie is geïnteresseerd.

Blauwe reiger

Bij de Hekkepoort lopen we het Flevopark uit, slaan links af en wandelen langs buurttuin Oost-Indisch Groen. Vanaf de Kramatweg loop je even verderop naar links een kronkelend bospad op dat helemaal doorloopt tot de Valentijnkade. Je kijkt uit op een bebost deel van de Joodse Begraafplaats dat hier een wild karakter heeft. De begraafplaats is niet openbaar toegankelijk, daardoor is het een belangrijke rust- en schuilplaats voor dieren. Zo zijn er boommarters, wezels en zelfs reeën en vossen gesignaleerd.

Bemoste boomstam

Helaas hebben we vandaag niet het geluk om bijvoorbeeld een vos te zien. Wel komen we bij de sloot rond de begraafplaats blauwe reigers tegen die de dag proberen uit te zitten – of uit te staan – en hopen dat een vis of kikker langs zwemt die ze kunnen pakken. Maar veel activiteit zit er niet in. Verderop richting de Valentijnkade hebben vrijwilligers van Eerherstel Zeeburg de graven deels gerestaureerd. Op zondagen is het terrein – als het niet te slecht weer is – vanaf 10.00 uur geopend voor bezichtiging.

Elfenbankjes

Via de Valentijnkade lopen we linksom het Flevopark in. We komen volledig bemoste takken en boomstammen tegen, die er extra groen uitzien doordat de mossen mooi opzwellen in het vochtige weer. Op een afgevallen tak groeien sierlijke elfenbankjes.

Blauwe reiger op nest

Als we omhoog kijken zien we verderop in het bos de eerste blauwe reigers alweer op de nesten zitten. Die zijn er dus vroeg bij. Dan horen we gekra-kra van kraaien. Ze hebben zich verzameld in de kale kroon van een grote boom op het zwembadterrein. Het lijkt op een congregatie die kennelijk veel te bespreken heeft. Het heeft ook wel wat sinisters, dit kra-kra-kra-geluid niet ver van de begraafplaats op deze donkere middag aan het eind van 2024. Zouden de geesten rijp worden gemaakt voor het nieuwe jaar?

Congregatie zwarte kraaien.

Lengte wandeling ongeveer 3 kilometer
Start- en eindpunt tramlijn 3 of ov-halte Insulindeweg (bus 37 en tram 3)
Horeca Proeflokaal ’t Nieuwe Diep: dinsdag tot en met vrijdag open vanaf 15.00 uur, zaterdag en zondag vanaf 13.00 uur, maandag gesloten.