De nieuwe pontverbinding tussen het Oostelijk Havengebied (OHG) en Zeeburgereiland (ZBE) is voor de IJopener aanleiding voor een leuke rondwandeling. We starten bij de haltes van tram 26 en bus 37 op het Zeeburgereiland, waar ons straks aan het einde van de wandeling een heerlijke verrassing wacht.

Goos van der Sijde

Herberg Zeeburg
Hildo Kropplein

De eerste paar honderd meter moeten we even doorbijten. Door werkzaamheden kunnen we nog niet langs de Zuider IJdijk naar de Amsterdamse Brug wandelen, maar moeten we meteen van de bus/tramhalte het viaduct op richting de Amsterdamse Brug. Uitkijken voor fietsers! Het Amsterdam-Rijnkanaal steken

Kop Sporenburg met kunstwerk

we over, nemen dan meteen de luie trappen omlaag en wandelen zo de Zeeburgerdijk op. Eeuwenlang was dit de oude toegangsweg vanuit het oosten de stad in. We passeren Herberg Zeeburg, een rijksmonument uit de zeventiende eeuw, waar nu drie gezinnen wonen. Het is het oudste gebouw van de Indische Buurt.

De Zeeburgerdijk was ook de route waarlangs boeren vroeger hun vee voor de slacht naar de stad brachten. We lopen de Architectenbuurt binnen, die is gebouwd op het voormalige abattoir van het Veemarktterrein. Op het Hildo Kropplein staan twee mooie kunstwerken die herinneren aan de tijd dat hier vee werd verhandeld en geslacht. Daarna wandelen we langs de Entrepothaven met de voormalige pakhuizen Maandag tot en met Zondag (nu woningen) en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. Midden in de Entrepothaven ligt het groene, drijvende eiland ‘De Oceaan’, een project van antirookmagiër Robert Jasper Grootveld. Vrijwilligers van de Stichting Blijven Drijven onderhouden dit eiland.

Eiburgh Snacks

We wandelen het Borneo-eiland op en slaan linksaf, richting eerste loopbrug. Vanaf die brug heb je een mooi uitzicht op de achtergevels van de

Skatebaan Zeeburgereiland
Het pontje naar de Sluisbuurt

Scheepstimmermanstraat. Gewild bij architectuurliefhebbers die graag kijken naar de variatie aan woningtypes en gevels, een gevolg van het vrije bouwen dat hier was toegestaan.

Via de hoge rode loopbrug (de Python) komen we aan op het Keesje Brijdeplantsoen op Sporenburg. Het eenvoudige oorlogsmonument voor Keesje Brijde, een wit kruis, is een bezoek waard. Het jongetje werd in de hongerwinter van 1944 doodgeschoten toen hij op zoek was naar kolen. We vervolgen onze tocht naar de kop van Sporenburg en passeren het grappige kunstwerk ‘Fragment van een huiskamer, verkleind naar 88%’ van Mark Manders. Even verderop ligt de aanlandingsplaats van de nieuwe pont naar de Sluisbuurt. We stappen op.

Naar de overkant

Tijdens de overtocht naar Zeeburgereiland worden we getrakteerd op weidse uitzichten: op het Binnen-IJ, het KNSM-eiland, en natuurlijk de hoge kranen die bouwen aan de eerste verdiepingen van de hoogbouw van de nieuwe Sluisbuurt. Het uitzicht zal over een jaar al heel anders zijn.

Op Zeeburgereiland wandelen we linksaf de Zuider IJdijk op en genieten van het uitzicht richting centrum en het Buiten-IJ met de Schellingwouderbrug.

We vervolgen onze weg door rechtsaf te slaan naar de nieuwe Sportheldenbuurt. De ronde tanks van de voormalige rioolwaterzuivering staan nog als bakens van het verleden midden in deze wijk. Tot 2006 waren ze nog in werking, en wij kunnen ons de penetrante geur, die in de zomer bij mooi weer (oostenwind!) de Indische Buurt in woei, nog goed herinneren. Middenin de Sportheldenbuurt liggen scholen, sportterreinen, een sporthal en niet in de laatste plaats het Zeeburg Skate Park, het grootste skateboardterrein van Europa.

We sluiten onze wandeling af met een frietje bij Eiburgh Snacks, de snackbar die geroemd wordt vanwege de kwaliteit van zijn patat. Het smaakt inderdaad heerlijk. Maar is het ook gezond? Op betersport.nl is te zien dat we bij 4 km/u en twee uur wandelen ongeveer 500 kcal hebben verbrand. Een gemiddelde portie patat bevat ongeveer net zo veel kcal, dus het kan net! Maar met mayo erbij zit je er wel boven…

Informatie

Lengte wandeling  ongeveer 7,5 kilometer Start- en eindpunt  halte tram 26 of bus 37 op Zeeburgereiland
Pontverbinding  Sporenburg (OHG) – Sluisbuurt  ma-vrij 07-19 uur, om de 20 minuten. Let op! In het weekend vaart het pontje niet!
Gekozen horeca  Eiburgh Snacks bij eindpunt wandeling op Zeeburgereiland

Meer oostommetjes