Het park ontstond toen Overamstel werd ontwikkeld tot stadswijk Amstelkwartier. Op de zuidelijke oever van de Amstel werd stadspark Somerlust aangelegd. Met een oever van gestapelde natuurstenen blokken (‘zwemtrappen’) is het een van de weinige recreatielocaties in de stad waar natuurwater eenvoudig toegankelijk is om te zwemmen. Het park is in de zomer daarom heel populair bij zwemmers.
Het park ligt aan de bocht in de Amstel tussen de Spaklerweg en de Zuidergasfabriekbrug. Door het park loopt de Korte Ouderkerkerdijk als centraal parkpad. Het is onderdeel van de nieuwe woonwijk Amstelkwartier. Tot 2019 was het park een stukje groter, want toen hoorde er ook een deel van het gebied bij dat nu onderdeel is van het nabij gelegen Bella Vistapark. Het Park Somerlust is goed te bereiken met fiets en openbaar vervoer.
Het hoofdkantoor van Waternet ligt aan het park en heeft een glooiend groen dak dat aansluit op het park en technische installaties verbergt.
Activiteiten
Zonnen, zwemmen, picknicken, barbecueën… Als het weer even meezit is het goed toeven in het Park Somerlust. Op het grote grasveld kun je heerlijk zitten en liggen.
De oevers zijn ontworpen als getrapte platforms. Je kunt daarom makkelijk het water in. Het eerste stukje is ondiep en ook geschikt voor kinderen, maar pas op voor de gladde stenen in het water. Park Somerlust is geen officiële zwemlocatie, de waterkwaliteit wordt hier niet gecontroleerd, al staat het hoofdkantoor van Waternet naast het park. Op mooie zomerdagen kan het er behoorlijk druk zijn.
Park Somerlust mag je barbecueën in de groenstrook direct langs het water van de Amstel tot aan het fietspad binnen Park Somerlust, tussen George Marina en roeivereniging RIC.
Horeca
Bestaande historische gebouwen hebben nieuwe functies gekregen. De voormalige ingenieurswoning van de Zuidergasfabriek is gerenoveerd tot restaurant tHUIS aan de AMSTEL met een heerlijke Engelse theetuin. Het is een culinair en artistiek café. Authentiek, creatief, lokaal, puur, toegankelijk en vooral: gewoon lekker eten en drinken.
Een voormalig woonhuis aan de Korte Ouderkerkerdijk 16 is verbouwd en uitgebreid tot restaurant L’Osteria. De sfeer in het restaurant is stedelijk en bruisend met aandacht voor Italiaanse details.
Aan de haven ligt een prachtig horecapaviljoen, waar George Marina zorgt voor een heerlijke lunch, borrel en diner.
Monumenten en kunst
De Zuidergasfabriekbrug, oftewel brug 311 is een dubbele ophaalbrug die al in 1912 bestond. Hij verbindt het westelijke en oostelijke gedeelte van de Korte Ouderkerkerdijk en overspant de toegang tot de haven van de voormalige Zuidergasfabriek. De brug wordt handmatig bediend met een ketting en heeft geen slagboom. De brug maakt onderdeel uit van de fietsroute van Amsterdam langs de rechter Amsteloever en direct na de brug begin het fietspad naar de Korte Ouderkerkerbrug en verder langs de Amstel richting Ouderkerk aan de Amstel.
De watertoren van de Zuidergasfabriek staat vlakbij Park Somerlust in het nieuwe het Bella Vistapark. De toren werd gebouwd in 1911 en is ongeveer 45 meter hoog en heeft een borstwering van graniet met daarboven opvallend rood baksteen. Hij krijgt een openbare bestemming.
Zowel Park Somerlust als het Bella Vistapark ontlenen hun naam aan voormalige buitenplaatsen langs de Amstel.
Watersport
Aan de Korte Ouderkerkerdijk staan enkele gebouwen. Eén daarvan is een gezichtsbepalend gebouw aan de Amstel van roeivereniging RIC. Opvallend is het schuin oplopend gedeelte aan de rivier en de afscherming van een terras.
Bij de toegang tot het Park Somerlust is de drijvende stadshaven. Het is een haven met honderd ligplekken variërend in afmeting en daarnaast is er ruimte voor dagpassanten. De haven is optimaal beveiligd met camera’s en toegangscontrole.
Tussen Park Somerlust en het Bella Vistapark ligt de binnenhaven van het voormalige Zuidergasfabriek. Deze wordt gerenoveerd en krijgt een nieuwe recreatieve bestemming.