Home Parken en tuinen in Oost Hortus Botanicus, een park met vierduizend soorten planten

Hortus Botanicus, een park met vierduizend soorten planten

0

De Hortus Botanicus van Amsterdam in de Plantagebuurt is een van de oudste botanische tuinen ter wereld. De tuin werd in 1638 door het Amsterdamse stadsbestuur opgericht als ‘Hortus Medicus’, een plek waar artsen en apothekers opgeleid werden. In het park en de kassen groeien maar liefst 4.000 soorten planten uit alle windstreken. Met haar rijke historie is de Hortus een oase van rust midden in de drukke stad. Naast park kun je De Hortus zeker ook museum noemen.

Oost biedt je prachtige parken waar wel wat te beleven valt. Weer of geen weer, vandaag gaan we naar De Hortus. Is het een tuin, park, museum… Daar en in de nabije omgeving valt meer te doen dan je zou denken. We zetten het op een rijtje.
Historie

De tuin is opgericht in 1638. En werd vroeger gebruikt om artsen en apothekers op te leiden. In de jaren 1980 van de vorige eeuw verloor de hortus zijn wetenschappelijke belang voor de Universiteit van Amsterdam steeds meer en dreigde de tuin te worden opgeheven. Door een stichting van vrienden, opgericht in 1986, bleef de bijzondere tuin voor Amsterdam behouden. Sinds 1990 staat De Hortus los van de universiteit.

Flora en fauna

De Hortus is een museum met een ‘levende collectie’ bestaande uit meer dan 4.000 verschillende plantensoorten. De tuin en kassen bieden onderdak aan planten uit maar liefst zeven verschillende klimaten. De tuin is zeer gevarieerd met een vijverpartij, een kruidentuin met geneeskrachtige planten, het halfrond naar 17e-eeuws voorbeeld en de vlinderkas.

Een bijzondere plant die je in de Hortus kunt vinden is de Victoria waterlelie. De lelie maakt prachtige bloemen. Een bloem van de Victoria gaat open tijdens de schemering en bloeit slechts twee nachten. De reuzenwaterlelie is alleen te zien in de zomermaanden.

Monumenten

De monumentale palmenkas dateert uit 1912. Er is ook een oranjerie, waarin vanouds ’s winters sinaasappelbomen en andere kuipplanten binnen worden gezet. Aangrenzend bevindt zich aan de Plantage Middenlaan het voormalige Hugo de Vries-laboratorium, dit gebouw is ontworpen door de architect Jo van der Mey.

Het rijksmonumentcomplex van de Hortus Botanicus omvat vijf bouwwerken. Het ingangshek met toegangspoort aan de Plantage Middenlaan heeft de monumentenstatus. Het oude kasgebouw, tegenwoordig de Oranjerie, aan de Plantage Middenlaan hoort in het rijtje van bewschermde gebouwen thuis. Daar worden vanouds ’s winters sinaasappelbomen en andere kuipplanten binnen gezet. Ook de palmen- en varenkas aan de Plantage Parklaan bij de Nieuwe Keizersgracht is een rijksmonument. Verder zijn de voormalige hortulanus-woning en het het voormalige speelhuis, de latere zaadkoepel aangewezen tot rijksmonument.

Deze bouwwerken vormen samen met het voormalige Hugo de Vries-lab, de ‘Oostelijke Hortusbrug‘ en de openbaar toegankelijke ‘Westelijke Hortusbrug‘ het rijksmonumentcomplex Hortus Botanicus.

Daarnaast is het hek aan de Plantage Middenlaan voor het voormalige Hugo de Vries-lab beschermd als gemeentelijk monument.

In 1993 is de nieuwe Drieklimatenkas opengesteld. Dat is geen monument.

Horeca

Het Hortuscafé vind je in de monumentale Oranjerie. Het café en ons terras zijn elke dag geopend van 10:00 tot 17:00 uur. Vanaf het terras kijk je uit op al het mooie groen van de Hortus met al haar verschillende soorten bomen en planten. Deze zomer heeft het café ook een to-go bar met diverse producten waaronder een picknickmandje om mee de tuin in te nemen.

Je hebt ook een entreekaartje (met tijdslot) nodig voor toegang tot de tuin.

Activiteiten

Met de app van De Hortus ontdek je alle verhalen van de botanische tuin. De meer dan 4000 bijzondere bomen en planten zijn verwerkt in verschillende routes die je door de tuin en kassen heen leiden. De app is leuk voor jong en oud en neemt je mee op een educatieve ontdekkingstocht. Download de app en wandel de ‘Thuisplantenroute’, ‘Highlightsroute‘ of de ‘Bomenroute‘. De inhoud van de app beweegt mee met de seizoenen; elk bezoek, elk seizoen, elke route is anders en geeft een geheel nieuwe kijk op de tuin.

Met grote regelmaat organiseert De Hortus rondleidingen en cursussen. Check www.dehortus.nl

Vereniging van Vrienden van de Amsterdamse Hortus

De Vereniging van Vrienden van de Amsterdamse Hortus, opgericht in 1986, is een actieve vereniging die nauw betrokken is bij de ontwikkelingen in de Hortus. De vereniging telt meer dan 8.000 leden, en is daarmee een van de grootste vriendenverenigingen in Nederland. Voor 39 euro per jaar ben je vriend en kun je het hele jaar de Hortus bezoeken. Lid worden kan via het digitale aanmeldingsformulier.