De Weesperzijde buurttuin vind je voor Montessorischool de Pinksterbloem. Dit is tussen de Oetgenstraat en roeivereniging de Hoop en wordt momenteel opnieuw heringericht.
De Weesperzijdetuin is een ontmoetingsplek voor buurtbewoners van de Weesperzijdestrook. De planten die er groeien zijn veelal eetbaar voor mensen, anders voor dieren (vlinders, bijen). Je vindt de buurttuin langs de Amstel ter hoogte van basisschool De Pinksterbloem (de 4e Montessorischool). Buurtbewoners beplanten en beheren gezamenlijk de tuineilandjes waaruit de tuin bestaat. Deze actieve bewoners zijn hiervoor aangesloten bij de Vereniging Weesperzijdetuin.
Historie
De Weesperzijdetuin is ontstaan in 2014 en bestaat uit dertien zelf gemetselde tuineilandjes. Deze tuineilandjes hadden ieder een eigen vorm en
naam zoals Maan, Boontje, Druppel, Zon, Slang, etc. Ze werden en worden
onderhouden door de vereniging de Weesperzijdetuin. De beginselen zijn onder meer:
geheel biologische, eetbare beplanting, hergebruikte materialen, etc.
Nieuwe inrichting
Op dit moment (mei-juni 2024) wordt de tweede versie van de
Weesperzijdetuin opgebouwd op ongeveer dezelfde locatie. De tuineilanden
krijgen een andere naam en invulling zoals Akker, Thee Veld, Bloemen Tuin en
Vruchten Tuin.
Educatie
Het wordt een nog leerzamere tuin dan de eerste zodat de kinderen dichtbij de eigen school hun plantkennis kunnen vergroten. De leerlingen van de Montessorischool hebben voor deze nieuwe tuin meer dan 70 bijenhotelletjes gemaakt. Deze worden in de tuinmuren ingemetseld. De tuinders Linda Hartman en Christien Claassen, kunstenaar en keramiste, hebben de leerlingen geholpen met kleien en ze in echte – heel hete – ovens
gebakken.
De heropening van de nieuwe tuin is nog niet ingepland, maar zal niet lang meer op zich laten wachten.
Website
Op www.weesperzijdetuin.nl staan onder meer veel korte filmpjes van filmmaakster Eveline van Dijck. Je ontdekt hoe je een buurttuin opzet en wat voor speciale kenmerken de bijzondere planten hebben. Goed en leerzaam uitgelegd door biologe en tuinlid Wies Teepe.