Het is een zonnige lentemiddag als ik bij Brouwerij/Biertuin Krux op het Cruquiuseiland langsga om eigenaar Bas van der Geest (1984) te ontmoeten. Een paar jaar geleden was het hier nog een verlaten gebied met een paar oude gebouwen die bewaard zijn gebleven uit de tijd dat hier havenactiviteiten waren. Inmiddels is het een woonwijk met moderne appartementen waarin Krux een soort middelpunt vormt en waar de vele nieuwe buurtbewoners elkaar inmiddels graag en veel ontmoeten.
Fokko Kuik interviewt bekende en minder bekende, oude en nieuwe ondernemers in Oost. Anja van Mil maakte de foto’s
Dat Bas een ondernemer zou worden lag wel enigszins voor de hand zegt hij. Al jong werkte hij in een fietsenwinkel in Nieuw-Vennep, waarvan de eigenaar zei dat hij die later misschien wel over zou kunnen nemen. ‘Dan moet ik eerst, maar eens wat meer over economie te weten komen,’ bedacht Bas, dus dat ging hij studeren in Den Haag. Die studie was gelukkig ook goed te combineren met lange en verre reizen met zijn vriendin Barbara. ‘Een jaar bijna zonder geld naar Zuid-Amerika, daar leer je echt veel van’, legt Bas uit.
Aan het eind van zijn studie vond hij een stageplaats in Amsterdam bij een internet-marketingbureau en besloot ook in Amsterdam te gaan wonen. ‘Ik ben in Leimuiden geboren, maar mijn ouders komen allebei uit Amsterdam en ik voelde me hier ook meteen thuis.’ Al snel maakte hij kennis met veel ondernemers in de stad en met één van hen – ‘een aannemer met een motor en een laptop’ – werkte hij een paar jaar samen. ‘We deden verbouwingen van woningen en bedrijfspanden. De truc was vooral om goede vakmensen in te zetten, maar ik deed en kon zelf ook wel wat en heb er veel van geleerd’.
Toen hij tijdens een verbouwing van hun eerste eigen appartementje aan de Molukkenstraat met een buurvrouw in een wat verouderd café in dezelfde straat belandde, ontstond het gekke idee om dat café over te nemen. ‘Als het mis gaat, kunnen we er altijd nog een werkplek van maken’, bedacht hij met zijn vriendin Barbara. Na een flinke zelf uitgevoerde verbouwing waren ze ineens horeca-ondernemers geworden. Nu, na tien jaar bestaat Bar Joost nog steeds en met de specialiteit van uitsluitend in Amsterdam gebrouwde biertjes werd het al snel een groot succes.
Het gekke was dat het personeel zich bijna als vanzelf aandiende. Zo meldde zich onder andere een jeneverkenner. Inmiddels zijn de verschillende jenevers bij Joost bijna net zo populair als de vele soorten bier. ‘Door de goede connecties met alle lokale bierbrouwerijen werden we een soort proeflokaal voor nieuwe speciaalbieren. Die werden het eerst bij ons uitgeprobeerd.’
Bijna net zo spontaan meldden zich twee jonge thuisbrouwers die graag hun biertjes via Bar Joost wilden verkopen. Dat bleek een goede keuze en van het één kwam het andere. Kunnen we samen een brouwerijcafé beginnen op het in ontwikkeling zijn de Cruquiuseiland. Dat was rond 2020 in het gebied waar nog veel woningen gebouwd moesten worden, best spannend, maar mede gestimuleerd door projectontwikkelaar Amvest waagden ze de sprong. De nieuwe buurtbewoners waren blij met de ontmoetingsplek en de speciale biertjes vielen goed in de smaak.
De verschillende soorten bier – ik tel al snel tien soorten op het menu – werden ter plekke gebrouwen in relatief kleine ketels en vervolgens meteen via de tap uitgeserveerd. Geen vervoerskosten, geen logistieke problemen: een ideaal concept. Totdat er wekelijks zoveel van werd gedronken dat de brouwcapaciteit, zo’n 800 liter per week tekort begon te schieten. Sinds vorig jaar worden de grotere hoeveelheden in Zuidoost gebrouwen en worden ook de kleinere batches nu elders geproduceerd. De vrijgekomen ruimte levert nu binnen meer mogelijkheden op voor feestjes en groepen.
Inmiddels hebben Bas en Barbara zeventien mensen in dienst voor beide cafés. Het is best hard werken, vooral op zonnige dagen en in de weekenden, maar ze wonen dichtbij op Borneo-eiland. ‘Ik ben wel eens zwemmend naar mijn werk gekomen’, glundert Bas. Ook de kinderen (5 en 8) zitten op het Cruquiuseiland op school, dus wonen, werken en zorg zijn goed te combineren.
Bas is erg enthousiast over Amsterdam-Oost. ‘Er gebeuren zoveel leuke dingen.’ Plannen voor nog meer zaken heeft hij niet, ‘Maar als het er ooit van komt dan moet het in Oost zijn.’ Uit alles blijkt hoe belangrijk zijn goede contacten zijn voor dit succes: met je leveranciers, met je personeel – de meesten komen via via van vlakbij – en met je gasten natuurlijk. Daarnaast doet Bas veel zelf. Dat heeft hij van huis uit meegekregen. Op zijn 14e bouwde hij al een schuurtje in de tuin van zijn ouders. ‘Die staat er nog steeds!’. Ook het fraaie pand waar ze zitten – één van de drie gebouwen van een voormalige olie-importeur – heeft hij eigenhandig verbouwd tot wat het nu is.
Hij wil absoluut niet dat het een eetcafé wordt, zoals zoveel cafés in de stad. ‘In een café moeten mensen met elkaar praten’, vindt Bas. ‘Ik vind het altijd leuk om te zien dat mensen die elkaar voorheen niet kenden, inmiddels bij elkaar zitten aan de ruime biertafels in en rond het café.’ Dat is toch de belangrijkste functie van een zaak als deze, vooral in zo’n nieuw woongebied, met vaak relatief kleine appartementen.
Binnenkort wordt er een nieuwe menukaart gepresenteerd. Naast de ruime keuze in bieren komen er ook wat meer wijnen en cocktails op te staan. Verder blijven de snacks een belangrijk element voor een gezellige middag of avond.
Krux, Cruquiusweg 83b | Bar Joost, Molukkenstraat 33