De Niassstraat in de Indische Buurt was de straat waar we in 1990 als spiksplinternieuwe bewoners van het Oostelijk Havengebied op waren aangewezen om onze dagelijkse boodschappen te doen. Er was een klein buurtsupermarktje dat blij was met de nieuwe kapitaalkrachtige klanten en al gauw bedacht de eigenaar er van dat hij ook de boodschappen wel wilde bezorgen in onze Pakhuizen aan de Zeeburgerkade. Hij was zijn tijd Flinck vooruit, zullen we maar zeggen.
Sinds 1982 woonde Fokko Kuik in verschillende buurten in Oost, werkte ruim 20 jaar als verkeersadviseur bij de gemeente en is sinds vorig jaar postbezorger in de Watergraafsmeer. Zo bouw je persoonlijke banden op met verschillende straten in Oost. Volg Fokko Kuik door de straten van Oost.
Helaas heeft deze groeiende klantenkring de zaak niet kunnen redden want de gezellige 4=6 buurtsupermarkt van de familie Molenaar is al lang verdwenen. Toen ik er weer eens langs liep, kon ik zelfs niet meer met zekerheid zeggen op welke hoek de winkel precies lag. Alle sporen waren inmiddels uitgewist door renovaties.
Wel viel mijn oog op een bordje aan een muur op een gebouwtje aan het Makasserplein, ongeveer tegenover de voormalige buurtwinkel. Als stratenbeschrijver voor oost-online ben ik gek op zulke bordjes, zeker als er ook nog oude foto’s op staan, zoals hier.
Op dit bord van Buurtmuseum Indische Buurt wordt beschreven dat er in 1901 op deze plek – toen nog midden in een lege polder – Wielerbaan Zeeburg werd geopend. Her werden geregeld wielerwedstrijden georganiseerd waar ook schaats- en wielerlegende Jaap Eden wel eens aan mee deed.
In 1915 werd het gebied geschikt gemaakt voor woningbouw en werd de wielerbaan weer opgeheven. Maar toen er een paar jaar later op ongeveer dezelfde plek vervolgens het Niasplein (later omgedoopt tot Makassarplein) klaar was kwam de sport- en speelbestemming ook terug.
Er werd jarenlang op hoog niveau korfbal gespeeld door korfbalvereniging Archipel. Die club kende zijn oorsprong op Wittenburg en heette aanvankelijk ook zo. Uit beschrijvingen uit het Geheugen van Oost begrijp ik dat de Archipel, dat behalve korfbalvereniging ook een speeltuinvereniging was. Dat was een belangrijke bindende factor in deze buurt. Dat er vele huwelijken uit ontstonden kan natuurlijk ook te maken hebben met het feit dat korfbal een van de weinige gemengde sporten is.
Het speel- en sportkarakter is nog steeds terug te vinden op dit plein. Je kunt er voetballen en basketballen, er is een speeltuin met een enorm hoge glijbaan en er zijn fonteinen waar je op warme dagen doorheen kunt rennen. En er is nog steeds een buurthuis gevestigd, waarin aan de affiches af te lezen vele activiteiten zijn. Kortom, het is nog steeds een plein voor sport, spel en ontmoeting voor jong en oud.
Midden in de zomer was het er trouwens behoorlijk stil viel me op. Ook de Niassers en Makassers hadden de buurt tijdelijk verlaten, vermoed ik. Nu, na de vakanties, wordt het er vast weer een stuk drukker. Ik ben benieuwd of mijn kleinzoon bekend is met die enorme glijbaan, dus ik denk dat we er binnenkort ook eens langs gaan op een woensdagmiddag.
Lees ook
De andere straten van Fokko Kuik