Al 40 jaar had ik in Oost gewoond zonder weet te hebben van het bestaan van de Zacharias Jansestraat. Tot herfst vorig jaar eigenlijk, toen ik als beginnend postbezorger een keer in deze straat moest bezorgen. Ik moest de straat met deze mooie naam opzoeken in Google Maps en toen besefte ik me dat ik er via de Middenweg al vele malen langs gefietst moest hebben.

Sinds 1982 woonde Fokko Kuik in verschillende buurten in Oost, werkte ruim 20 jaar als verkeersadviseur bij de gemeente en is sinds vorig jaar postbezorger in de Watergraafsmeer. Zo bouw je persoonlijke banden op met verschillende straten in Oost. Volg Fokko Kuik door de straten van Oost.

H

et waren twee volle tassen post voor een relatief kort straatje en dan ook nog een tas met brievenbuspakketjes. Hier zijn ze gek op post stelde ik vast. Een paar maal moest ik aanbellen vanwege te kleine brievenbussen, maar helaas was niet iedereen thuis. Ik sprak een oude man van in de tachtig die me vertelde dat hij in deze straat geboren was en er nog steeds woonde, maar nu op een ander adres in een benedenwoning. Hier wonen veel mensen van de televisie vertrouwde hij me toe, dus die waren niet vaak thuis, zo moest ik begrijpen.

Aanvankelijk bleef het bij één bezorgbezoek maar een half jaar later kreeg ik deze route wat vaker, als de vaste bezorgster verlof of vakantie had. Die grote hoeveelheid post per brievenbus was geen incident geweest kwam ik achter: ze zijn er gek op tijdschriften, dikke reclamebrochures en pakketjes, naast de gewone enveloppenpost.

Als je wat vaker in zo’n straat komt bouw je er een relatie mee op en wil je er meer van weten. Wie was die Zacharias Janse eigenlijk? Ik had geen idee. Het bleek een brillenslijper uit Middelburg te zijn geweest, die – onterecht blijkbaar – vaak genoemd wordt als uitvinder van de telescoop. Maar wel mooi een straat naar je genoemd krijgen en niet alleen in Amsterdam, dan heb je toch iets goed gedaan!

De straat heette overigens voor 1922, toen de gemeente Watergraafsmeer werd ingelijfd door Amsterdam, de Paul Krugerstraat. Daar was er al één van in de nabij gelegen Transvaalbuurt, vandaar de naamswijziging.

Via de website joodsamsterdam.nl kwam ik er achter dat de straat destijds bewoond werd door de hogere middenklasse, waaronder diverse joodse gezinnen. Er was zelfs een huissynagoge in een van de woningen.

In het bredere westelijk bredere deel van de straat, iets verder van de Middenweg, zijn de stoepen extra ruim voor Amsterdamse begrippen. Met de mooie bomen en het weinige verkeer denk je al gauw: hier zou ik ook wel willen wonen. Maar een blik op Funda leerde me al snel dat dat voorlopig geen optie is. Hier kun je luxe en grootsteeds wonen in een van de mooiste straten van de Watergraafsmeer en heb je een majestueuze trapopgang. Nog maar even verder sparen dus.

Voorlopig moet ik het doen met de vriendelijke praatjes met bewoners die bij mooi weer graag lekker voor hun huis op een bankje zitten. Daar hebben de mensen die niet bij de televisie werken heus wel tijd voor. Tijd die ze ook nodig hebben om die stapels post te lezen die we ze vijf dagen in de week komen brengen. Tot ziens in de Zacharias Jansestraat!

Lees ook
De andere straten van Fokko Kuik