Een van de bekendste straten in de Watergraafsmeer is de Bredeweg. Die bekendheid komt natuurlijk vooral door het Bredewegfestival, dat al meer dan 45 jaar georganiseerd wordt rond Koningsdag. Inmiddels trekt dat festival jaarlijks zo’n 40.000 bezoekers. Opera op straat is daar de traditionele openingsattractie van. Vanuit de vaak fraaie huizen aan de Bredeweg of op het middenterrein wordt dan een bekende of minder bekende opera opgevoerd. Dat genre past natuurlijk perfect bij het chique karakter van dit deel van de buurt.

Sinds 1982 woonde Fokko Kuik in verschillende buurten in Oost, werkte ruim 20 jaar als verkeersadviseur bij de gemeente en is sinds vorig jaar postbezorger in de Watergraafsmeer. Zo bouw je persoonlijke banden op met verschillende straten in Oost. Volg Fokko Kuik door de straten van Oost.

Sinds 1982 woonde Fokko Kuik in verschillende buurten in Oost, werkte ruim 20 jaar als verkeersadviseur bij de gemeente en is sinds vorig jaar postbezorger in de Watergraafsmeer. Zo bouw je persoonlijke banden op met verschillende straten in Oost. Volg Fokko Kuik door de straten van Oost.

Onlangs bracht ik er weer eens de post rond. De vorige keer viel er nog natte sneeuw en nu was het er 30 graden. Gelukkig staan de mooie bomen dit natte jaar goed in het blad dus er was ook best veel schaduw. Maar wat een kort straatje is dit eigenlijk, viel me nu weer op. Hadden ze hem met de krap 200 meter lengte niet beter Korteweg kunnen noemen? Met de weinige zomerpost was ik er in een paar minuten alweer doorheen. Maar – ik geef toe – de Bredeweg is wel iets breder dan bijvoorbeeld de vlakbij gelegen Linnaeusparkweg, dat ook op deze postroute ligt. En anders dan daar hebben ze op de Bredeweg gelukkig wel weten te voorkomen dat er in de groene middenberm geparkeerd mag worden. Dat fraaie groen benadrukt de breedte van de straat.

Wat me ook opviel, is dat er in de straat geen winkels zijn maar gek genoeg wel een autobedrijf: H. van Vliet. Volgens de eigen website zit die garage hier al meer dan 60 jaar en dat is toch wel bijzonder in dit type woonbuurt. Ik moet er maar eens langs voor mijn nieuwe rubriek op oost-online.nl over Ondernemers in Oost om te horen hoe dat zit. Ben je hier ook nieuwsgierig naar, houdt dan deze website in de gaten.

Maar om eerlijk uit te leggen welke associatie de Bredeweg bij mij oproept moet ik u toch even meenemen naar de protestantse opvoeding in mijn jeugd. Volgens de christelijke overlevering hield Jezus een jaar of 2000 geleden een zogenaamde Bergrede. Hieruit moesten we leren dat de brede weg het symbool is van verlokkingen en zondig, zelfzuchtig gedrag, werelds comfort en overdaad. Het alternatief, de smalle weg, daarentegen staat voor een sober leven, maar leidt wel naar redding door God.

Tja, het zijn inderdaad mooie huizen daar aan de brede weg dus wie weet is er wel enigszins sprake van overmatig comfort en overdaad. Hebben de mensen die hier wonen wel weet van de parabel van de smalle en brede weg, vroeg ik me af. En heeft dat nog meegewogen in de beslissing om juist hier te gaan wonen? Dit overdenkend zag ik tot mijn opluchting dat veel bewoners wel over een ouderwetse smalle brievenbus beschikken. Een brievenbuspakketje duw je hier niet zomaar doorheen, dus wie weet houdt dat de verlokkingen van werelds comfort en overdaad nog een beetje tegen.

Toen ik weer naar huis fietste – ik had 35 minuten korter over mijn postroute gedaan dan in mijn app was voorspeld – prees ik me gelukkig in een smalle straat van amper 15 meter breed te wonen. Hier hoor je nooit opera geluiden en wordt de jaarlijkse VVE-borrel door hooguit veertig mensen bijgewoond. Ik vermoed dat mijn vader wel trots is dat ik toch voor het smalle pad heb gekozen en nooit gevallen ben voor de verleidingen van de Bredeweg. Ik had het ook niet kunnen betalen trouwens, maar dat terzijde.

Lees ook
De andere straten van Fokko Kuik